Mr. van de vrijdag: Frank de Grave

Frank de GraveMr. van de dag is Frank de Grave (voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en oud-minister). Hij heeft het JeeBeeDictee opgesteld dat vandaag plaatsvindt, en is tevens gastspreker.

Wat is de rode draad in het JeeBeeDictee?

Het verhaal is ludiek bedoeld. Het beschrijft de ervaringen van een jonge jurist die bij de NZa in dienst komt.

Ligt er een boodschap verscholen in het dictee?

Nee, zie mijn vorige antwoord. Het is een verhaal met een knipoog.

Wat zijn uw verwachtingen van de uiteindelijke resultaten?

Ik heb veel vertrouwen in de kwaliteit en kennis van de Nederlandse jurist. Juist om die reden heb ik het hen in het dictee wel lastig gemaakt en ik neem het niemand kwalijk als er hier een daar een fout in wordt gemaakt. Sterker nog, ik heb zelf ervaring met het groot dictee der Nederlandse taal en die ervaring stemt nederig!

Denkt u dat er veel verschil zal zijn wat betreft de resultaten onder de vrouwelijke juristen en mannelijke juristen, en onder de oudere en jongere juristen?

Nee, waarom? Hooguit dat oudere, ervaren juristen meer juridische termen kennen dan iemand die net begint. Hoewel, als ik naar de taalvaardigheid van mijn zoon kijk die in Nijmegen rechten studeert, vraag ik me af of er geen kern van waarheid zit in de gedachte dat het taalonderwijs niet meer is wat het geweest is. Ik ben benieuwd wat het dictee vandaag uitwijst.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Dingen voor elkaar krijgen inspireert mij. Hoe lastiger het probleem, hoe groter de inspiratie.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 48 uit de Wet Marktordening Gezondheidszorg over Aanmerkelijke Marktmacht en artikel 1 van de Grondwet.

Welk wetsartikel het slechtst?

Achter elke wet liggen bepaalde belangen. Ik denk dan ook dat je niet kan spreken van ‘slechte’ wetsartikelen. Maar het is wel goed om bestaande regels regelmatig opnieuw te beoordelen op hun nut en meerwaarde. De Zorgautoriteit bekijkt nu bijvoorbeeld alle eigen regels op hun nut en noodzaak. Vaak veroorzaken regels administratieve lasten. Wij beoordelen nu of die lasten opwegen tegen de meerwaarde van een regel en of zaken misschien anders kunnen worden georganiseerd. Maar die exercitie bewijst dat het ‘zo maar even schrappen’ van een regel niet kan. Vaak zijn er dan juist weer nieuwe regels nodig om de leemte op te vullen.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Dat zijn er 2: het verzoek om hoogleraar Belastingrecht te worden terwijl ik nooit fiscaal recht heb gestudeerd en mijn aangenomen initiatiefwet over de afschaffing van de beursbelasting.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.nza.nl

Welk boek las u het laatst?

De porseleinboom van Olaf de Landell.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met Caroline de Bruin, Janine uit GTST. Haar glimlach zou dit verblijf draaglijk maken.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven