Mr. van de vrijdag: Rogier de Vrey

Delen:

Rogier de VreyMr. van de dag is advocaat Rogier de Vrey. Hij is onlangs overgestapt van Van Doorne NV naar CMS Derks Star Busmann, sectie Intellectuele Eigendom en Technologie, Media & Telecommunicatie.

Wat heeft u tot deze stap gezet?

Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging op octrooirechtelijk gebied, en naar een kantoor met een sterk internationaal netwerk.

Wat is er zo interessant aan de sectie Intellectuele Eigendom en Technologie, Media & Telecommunicatie?

De rechtsgebieden IE en TMT staan voor creativiteit en actualiteit. Ontwikkelingen op het internet (zoals filesharing en de verwerking van persoonsgegevens online), bescherming van de vormgeving van producten, bescherming van de goodwill van een bedrijf. Het zijn allemaal onderwerpen die ondernemingen en individuen steeds meer na aan het hart zijn komen te liggen. Sla de krant maar open en er wordt geschreven over bijvoorbeeld de octrooiering van stamcellen en de bescherming van legosteentjes. CMS Derks Star Busmann heeft, als je kijkt naar de grote kantoren, een van de grootste secties op dit gebied. Verder is er veel knowhow aanwezig en krijgen we via het internationale netwerk veel doorverwijzingen vanuit het buitenland. Dat is ideaal voor de IE-praktijk, en in het bijzonder het octrooirecht, dat toch vaak een grensoverschrijdend karakter heeft.

In welk opzicht gaat u erop vooruit?

Meer groeipotentieel op het gebied van het octrooirecht, veel interessante nationale en internationale cliënten en ook niet onbelangrijk: het kantoor bevindt zich op steenworpafstand van mijn huis.

In welk opzicht gaat u erop achteruit?

Er is hier helaas geen (gratis) espressobar…

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Prof. Willem Grosheide, omdat hij multidisciplinair en fundamenteel kan denken en een van de weinige IE-specialisten is die tevens goed onderlegd is op het gebied van het algemeen privaatrecht. Daarnaast Molengraaff, een van de grootste juristen aan het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw, en ten slotte Ernst Numann van de Hoge Raad, een van de scherpste juristen die ik ken (en tevens gezegend met veel humor).

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Het ieder bekende onrechtmatige daads-artikel 6:162 BW. Ondanks de algemene formulering voldoet dit artikel nog prima. Ik ben vooral gecharmeerd van dit artikel omdat het een onderdak biedt aan een grote liefde van mij, het leerstuk van de ongeoorloofde mededinging.

Welk wetsartikel het slechtst?

Er zijn genoeg wetsartikelen waar ik flink wat op aan te merken heb, maar om een echt slecht artikel te noemen is niet makkelijk. Ik denk dan snel aan van Europees recht afkomstige wetsartikelen die niet passen in de systematiek van het Nederlands recht. Zo heb ik mijn bedenkingen bij de mijns inziens te beperkte implementatie van de richtlijn Oneerlijke Handelspraktijken in het BW (6:193a-193j BW). Verder ben ik niet zo weg van wollig en onduidelijk geformuleerde artikelen, zoals art. 1 van de Drank- en Horecawet.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Mijn promotie, 13 december 2005, in de Senaatszaal van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Ten overstaan van jouw dierbaren de standpunten verdedigen van het onderzoek waar je al die jaren mee bezig bent geweest, is erg speciaal.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

De websites van IEPT, Boek9, IPKat en CIER. Ongelofelijk hoeveel IE-nieuws daar dagelijks op verschijnt.

Welk boek las u het laatst?

José Saramago: ‘De stad der blinden’. Wat gebeurt er met mensen als zij zich in een uitzichtloze situatie begeven? Een prachtig boek dat gaat over overlevingsdrang en behoud van morele waarden.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Vanuit praktisch oogpunt is een eerste gedachte die opkomt natuurlijk de bekende ontsnappingsartiest Houdini. Een serieuze keus is hier niet mogelijk; je wilt daar toch niet zitten, laat staan met een dierbare. Maar goed, als ik dan toch moet kiezen, dan het liefst met mijn vrouw en mijn zoontje (van 1½).

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven