Mr. van de week: Fred Westerbeke

Delen:

Fred WesterbekeMr. van de week is Fred Westerbeke. Hij is hoofdofficier bij het Landelijk Parket en onderzoeksleider van het Joint Investigation Team (JIT) dat vorige week het onderzoek presenteerde naar de ramp met de MH17. Het vliegtuig blijkt te zijn neergehaald door een uit Rusland afkomstige BUK-raket vanaf een mobiele lanceerbasis bij het dorpje Snizhne in Oost-Oekraïne. Het OM heeft honderd betrokkenen in het vizier.

Wat was tot nu toe de moeilijkste opgave in dit grote, internationale onderzoek?

De enorme complexiteit van het onderzoek zelf. Het betreft een onderzoek dat bijzonder complex is, onder meer door het gebruikte wapen en de omgeving waar het feit gepleegd is. De plaats waar het misdrijf is gepleegd ligt in een oorlogsgebied in het buitenland. Deze plaats delict was voor iedereen toegankelijk, behalve voor het joint investigation team. Dat maakt het onderzoek extra lastig. Los daarvan was de moeilijkste opgave ervoor te zorgen dat de nabestaanden van de slachtoffers en ook anderen vertrouwen bleven houden in het onderzoek.

En wat wordt nu de moeilijkste opgave?

De eerstvolgende belangrijke en lastige stap zal zijn het achterhalen van de verantwoordelijken.

Hoe gaat u die volbrengen?

Om te beginnen door goed recherchewerk in samenwerking met alle JIT-landen. Daarnaast zullen we ook rechtshulp blijven vragen bij andere landen.

In de media noemden de strafrechthoogleraren Geert-Jan Knoops en Göran Sluiter het onverantwoord dat premier Rutte heeft beloofd dat de daders worden berecht.

Ik vind dat een flauwe reactie. Onze premier heeft volgens mij vooral willen uitstralen dat we er als Nederland alles aan zullen doen om dat tot stand te brengen en dat is ook zo!

Is de oplossing van dit misdrijf een persoonlijke missie voor u (geworden)?

Net als de rest van het team zijn wij tot in onze tenen gemotiveerd om dit onderzoek tot een goed einde te brengen. Het landelijk parket waaraan ik als hoofdofficier leiding mag geven heeft echter ook nog andere belangrijke opgaves zoals terreurbestrijding,  andere vormen van internationale georganiseerde criminaliteit, de aanpak van criminele motorclubs, liquidaties, mensensmokkel en cybercrime.

Als u het voor het zeggen had dan?

Zou ik ervoor zorgen dat iedere vorm van kindermisbruik in de wereld zou worden uitgebannen!

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Ik kan niet spreken van een specifiek hoogtepunt. De start van een rechtszaak tegen de daders van het neerhalen van de MH17 zou dat wel zijn! Hoogtepunten in ons werk worden vaak bepaald door de ernst en impact van zaken en de resultaten die we daar bereiken en minder door specifieke juridisch opvallende hoogtepunten. 

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

In mijn vak put ik de meeste inspiratie uit het effect dat ons werk heeft of kan hebben op slachtoffers of nabestaanden. 

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?

Ach, wat niet over mij bekend is wilde ik zo maar houden.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Wetten.overheid.nl

Welk boek las u het laatst?

‘De nieuwe Tsaar’ van Steven Lee Myers.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met niemand. Ik hoop dat me dat nooit overkomt en als het dan toch gebeurt zit ik liever alleen op cel.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven