Mr. van de week: Gabriëlle Hoppenbrouwers

Delen:

Gabriëlle HoppenbrouwersMr. van de week is Gabriëlle Hoppenbrouwers. Zij is persofficier van justitie bij het arrondissementsparket Amsterdam en blogt over werk en persoonlijke zaken onder de naam gabhop. Vorige week kreeg ze van hoofdofficier Theo Hofstee een bos bloemen voor haar honderdste blog.

Op uw website gabhop schrijft u: “Jij, officier van justitie? Hoe vaak heb ik dat al niet gehoord. Pas ik niet in het plaatje dat mensen hebben bij de functie? Of hebben de meeste mensen een verkeerd beeld van de mensen die dat werk doen?” Hoe beantwoordt u deze vragen na honderd blogs?

Ik hoop dat de lezers inzien dat officieren van justitie ook maar gewoon mensen zijn met een privéleven met partner, kinderen, vrienden, scheidingen, verlies van dierbaren, hobby’s, interesses etc. Kortom, gewoon mensen die ook de ups and downs van het leven meemaken. En die (soms) op het werk te maken krijgen met ingewikkelde dilemma’s waarbij we altijd weloverwogen en integer tot onze besluiten, eisen en beslissingen proberen te komen.

U blogt over persoonlijke zaken. Bijvoorbeeld over uw overleden vader (‘Ik kreeg een brok in mijn keel en moest mijn tranen verbijten’), over uw oppas of uw kinderen. U stelt zich op die manier kwetsbaar op. Neemt u daarmee een risico?

Hoe bijzonder deze vraag, want het lijkt te impliceren dat als je je kwetsbaar opstelt je daarmee meteen een risico neemt? Ik ben van mening dat mensen op hun mooist zijn als ze kwetsbaar durven te zijn. Zelf vind ik dat echt niet altijd even makkelijk om te doen, zeker als het gaat om je kwetsbaar opstellen in een professionele werkomgeving maar uiteindelijk signaleer ik altijd dat ik het meest geraakt ben en het meest heb met mensen die hun kwetsbare kanten durven te laten zien.

Hoe reageren collega’s op uw blogs?

Voor sommige collega’s was het wennen. Het is logisch dat de meningen verdeeld zijn. Maar als ik uitleg waarom ik dit doe, ontstaat steeds meer enthousiasme. Steeds meer collega’s lezen en waarderen mijn blogs, zeker als ik onderwerpen behandel die zij aandragen.

U eindigt uw blogs altijd met een popsong. Waarom? En wat is uw favoriete nummer?

Mijn blogs hebben allemaal de titel van een liedje en aan het einde zet ik daar dan ook altijd de clip van het bewuste nummer bij. Ik kan me geen leven zonder muziek voorstellen. Omdat ik van veel verschillende stijlen muziek houd kan ik niet één favoriet nummer noemen. Recent moest ik een lijstje met favoriete nummers opstellen omdat ik te gast was bij een radioprogramma. Ik heb er een spotifylijstje van gemaakt dat je kunt naluisteren op spotify: spotify:user:1150518249:playlist:4Svak44BNlsUWjZMliBgRj

Wat is over u niet bekend wat wel interessant is?

Toen ik klaar was met mijn opleiding tot officier heb ik ontslag genomen bij justitie en ben ik een aantal jaren werkzaam geweest in de journalistiek. Ik ben redacteur/verslaggever geweest bij het dagelijkse nieuwsprogramma van TVGelderland en ben ik werkzaam geweest als redacteur bij EenVandaag. In april 2009 ben ik teruggegaan naar het OM. Er is een grote overeenkomst tussen het werk van een journalist en het werk van een officier van justitie: het gaat namelijk allemaal om waarheidsvinding.

Als u het voor het zeggen had dan?

Dan kwam er veel meer geld beschikbaar voor de justitieketen. Ik heb 5,5 jaar gewerkt als beleids-en strategie-officier waarbij ik in veel overleggen heb gezeten met onder andere politie, gemeente, Raad voor de Kinderbescherming en de Reclassering. Door alle bezuinigingen lopen mensen zowel intern als extern vaak op tegen muren en kunnen ze ambities niet waarmaken. Dat is demotiverend en zo zonde van het enthousiasme dat mensen hebben voor een hele goede zaak. Criminaliteit verminderen doe je niet alleen maar door verdachten op te sporen en af te straffen maar ook door mensen “op te voeden” en helpen met opvoeden.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Ik raak enorm geïnspireerd door mensen die anders durven te denken dan de menigte, en zo anderen kunnen overtuigen en inspireren. Binnen het OM konden onder andere Pim van Uchelen en Heleen Rutgers mij enorm inspireren. Ze zijn leidinggevenden die staan voor hun mensen en hun vertrouwen geven. Zij konden mij enorm inspireren door de gesprekken die ik met hen had over het vak, over wie je bent en wat je wilt in het leven, en door je vertrouwen te geven in wat je doet. Herman Bolhaar was hoofdofficier van justitie in Amsterdam toen ik daar na mijn journalistieke uitstap kwam werken, een enorm warme inspirerende man.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Ik heb als ik aan het werk ben altijd onze interne OM-website openstaan. Via deze site heb ik toegang tot heel veel juridische info zowel intern als extern.

Welk boek las u het laatst?

Momenteel lees ik “De Therapeut” van Irvin Yalom. Zijn boeken vind ik boeiend omdat ze je elke keer weer stof tot nadenken geven.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Als het echt moet, dan liever alleen omdat ik geloof dat je dan de tijd krijgt om goed de confrontatie met jezelf aan te gaan. Dat is beslist leerzaam en kan heel louterend zijn.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven