Manfred Nan over het WK voetbal

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Mr. van de week is Manfred Nan. Hij is advocaat sport- en strafrecht en partner bij De Kempenaer Advocaten in Arnhem. Ook is hij arbiter bij CAS, het internationaal gerecht voor sportarbitrage. Nan is geselecteerd om zitting te nemen in de Ad Hoc Divisie voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland.

Gefeliciteerd met uw benoeming. Betekent dit dat u naar Rusland moet afreizen om daar sportieve conflicten te beslechten?
In beginsel worden eventuele zittingen via een video conferentie gehouden in Lausanne, Zwitserland, tenzij partijen anders wensen.

U maakte ook al deel uit van de Ad Hoc Divisie voor het WK voetbal in Zuid-Afrika, in 2010. Heeft u toen nog over interessante kwesties mogen beslissen?
Er zijn tijdens het WK in Zuid-Afrika geen zaken aan de Ad Hoc Divisie voorgelegd.

Welke type conflicten komen in het moderne voetbal het vaakst voor?
Internationaal gezien betreft het met name contractuele en disciplinaire geschillen, zoals: is de arbeidsovereenkomst tussen speler en club rechtsgeldig opgezegd (‘with or without just cause’) en wat zijn daarvan de financiële en disciplinaire gevolgen; is de transfer van een (minderjarige) speler in overeenstemming met de transferreglementen van FIFA; dient de nieuwe club een opleidingsvergoeding te betalen voor het contracteren van een speler; heeft de spelersmakelaar recht op een commissie. Kwantitatief in de minderheid, maar zeker niet onbelangrijk zijn de match fixing- en dopingzaken.

Tja, een WK zonder Oranje. Nog een traantje weggepinkt toen ze de voorrondes niet hadden overleefd?
Dat is inderdaad een grote teleurstelling. De Oranje artikelen kunnen op zolder blijven en er hoeven geen tickets voor Rusland te worden besteld. Ondanks dat de beleving anders zal zijn, zal ik het WK wel op de voet volgen. Er zal zeker nog veel moois te zien zijn.

Op wie zet u uw geld bij dit WK? Of mag u als onafhankelijk arbiter geen voorkeur hebben?
Vanuit het perspectief van de voetballiefhebber gaat mijn voorkeur uit naar het meest aanvallend en creatief ingestelde team, zonder daar overigens een eurocent voor in te zetten, maar dat spreekt voor zich. Als arbiter ben ik volstrekt onafhankelijk en onpartijdig.

Als u het voor het zeggen had dan?
Zou ik bewerkstelligen dat sportbeoefening in combinatie met leren hoe gezond te leven op lagere en middelbare scholen een prominentere rol zouden krijgen. Het is toch niet acceptabel dat momenteel 14 procent van de jeugd overgewicht heeft en het door ouders normaal wordt gevonden dat kinderen onder 18 jaar alcohol drinken en/of roken.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Mijn benoemingen tot CAS-arbiter en rechter-plaatsvervanger. Beide beschouw ik als een voorrecht. Ik ben inmiddels in meerdere belangwekkende internationale zaken bij het CAS benoemd tot voorzitter van het betreffende panel, waaronder bijvoorbeeld de zaak van FIFA tegen haar voormalig voorzitter, de heer Blatter. Het vertrouwen dat mij wordt gegeven om in dit soort zaken als voorzitter op te treden beschouw ik als een teken van waardering. Overigens is iedere zaak (groot of klein, enorme media aandacht of niet) voor de betrokkene(n) de belangrijkste, en als zodanig zal ik er altijd voor zorgen optimaal voorbereid te zijn. Je doet iets goed, of je doet het niet.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Mijn ouders. Ik zal als arbiter en rechter altijd zoeken naar een rechtvaardige, juridisch correcte oplossing voor een conflict. De bron van inspiratie ligt bij hetgeen mijn ouders mij hebben geleerd en de normen en waarden die zij mij hebben meegegeven.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Als voormalig betaald voetballer volg ik niet alleen het nationale en internationale voetbal, maar ook vele andere sporten. Daarnaast ben ik muziekliefhebber en nog incidenteel actief als zanger/gitarist (soms met mondharmonica) in een coverband. We spelen met name Engelstalige rock/pop/blues.

Welk wetsartikel vindt u bijzonder fraai?
Uitgangspunt is natuurlijk het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. In het verlengde daarvan onderschrijf ik graag de fundamentele beginselen van het Olympic Charter, zoals ‘The goal of Olympism is to place sport at the service of the harmonious development of humankind, with a view to promoting a peaceful society concerned with the preservation of human dignity’.

Welk boek las u het laatst?
Mijn verhaal, de autobiografie van Johan Cruijff; een must. Ik heb het genoegen gehad hem te mogen ontmoeten: een onvergetelijke ervaring. Een geweldig mens, waar Nederland heel erg trots op mag zijn, en niet alleen vanwege zijn sportprestaties.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Met Wim Jansen om met name te luisteren naar zijn ervaringen als speler van Oranje (WK’s van 1974 en 1978), Feyenoord en Ajax, en zijn visie op de toekomst van het Nederlandse voetbal. Met Keith Richards om mij enkele nummers van de Rolling Stones in open G stemming te leren.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top