Mr. van de week: Maria van de Schepop

Delen:

Mr. van de week is Maria van de Schepop. Zij is senior rechter bij de rechtbank Den Haag en sinds 1 juli voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR). Zij volgt Reinier van Zutphen op die na vijf jaar de voorzittershamer van de beroepsvereniging en vakbond neerlegt. Van de Schepop is daarnaast voorzitter van de commissie van toezicht van de Koepel, de penitentiaire inrichting in Haarlem.

In uw sollicitatiebrief schreef u dat het van groot belang is dat in de huidige politieke en maatschappelijke omstandigheden de rechterlijke macht positie kiest. Maakt u zich zorgen?

Ja. Rechters en officieren van justitie willen kwaliteit leveren en kunnen dit doen door het op peil houden van kennis, kunde, technieken en vaardigheden. Daar is investering, tijd en reflectieruimte voor nodig. En wat zien we? Er is minder geld en er zijn minder mensen om het werk te doen, maar tegelijkertijd komen er wel meer en ook steeds complexere zaken op ons af. Daarnaast eist de samenleving – overigens volstrekt terecht – constante hoge kwaliteit en begrijpelijke uitspraken. Allemaal wensen die wij ook hebben, maar hoe gaan we dat in vredesnaam allemaal tegelijk doen? Dat voedt wel mijn zorgen.

De NVvR heeft zich zeer kritisch opgesteld in het debat over de Herziening van de Gerechtelijke Kaart. Toch stemde de Eerste kamer op 10 juli vóór de herziening die per 1 januari 2013 in werking treedt. Vindt u dit jammer?

Nee. De NVvR heeft altijd gepleit vóór herziening van de gerechtelijke kaart, zeker toen dat nog als een kwaliteitsimpuls werd neergezet. Toen we merkten dat bezuiniging en bestuurlijke schaalvergroting steeds belangrijker werden bij dit traject, heeft de NVvR kritische vragen en randvoorwaarden gesteld om de herziening tot een succes te maken. Er is goed geluisterd naar de NVvR: niet al onze wensen zijn vervuld maar onze opinies deden er toe en zijn altijd meegewogen in de besluitvorming. Dat was in dit traject het hoogst haalbare. We zijn er trots op dat we zo stevig de mening van onze leden tot aan de tekentafels hebben kunnen vertegenwoordigen. En het is goed dat we er nu uit zijn, onze leden willen nu snel duidelijkheid: wat ga ik straks doen en – vooral – waar kom ik straks te werken?

Wat is het eerste dat u als NVvR-voorzitter heeft gedaan?

Van mijn voorganger, Reinier van Zutphen, heb ik op de eerste dag de voorzittershamer van de NVvR overgedragen gekregen, letterlijk. Het is een pracht exemplaar waarmee onze eerste voorzitter, de heer De Bie, in 1923 de eerste bestuurlijke klap heeft gegeven. Ik ben er trots op dat ik volgend jaar dus ons 90-jarig bestaan mag gaan vieren.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

De periode dat ik rechter-commissaris ben geweest in Haarlem was voor mij zeer inspirerend en heb ik als een hoogtepunt ervaren. Leerzaam, enerverend, boven op het werk van de politie en het Openbaar Ministerie. Dan zie je hoe hard er gewerkt wordt om Nederland veiliger te maken en kom je in absurde, trieste maar soms gelukkig ook hilarische situaties terecht.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Het mooie aan het moderne werken vandaag de dag is dat er door de organisatie zeer goed is nagedacht over de noodzakelijke informatievoorziening. De interne Wiki’s zijn dus voor mij onmisbaar om mijn werk te kunnen doen.

Welk boek las u het laatst?

Ons feilbare denken”, een geweldig boek van de Amerikaanse emeritus hoogleraar psychologie Daniel Kahneman en ik heb me laatst samen met één van mijn dochters helemaal verdiept in het leven van Coco Chanel voor een spreekbeurt op school.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met niemand want meerpersoons cellen zijn geen goed idee. Daarnaast ben ik ook wel licht claustrofobisch aangelegd. Ik kom regelmatig in de Koepel, het huis van bewaring in Haarlem, en als ik zie hoe klein het allemaal is, dan moet ik er niet aan denken om daar te moeten zitten.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven