Mr. van de week: Michaela Ulrici

Delen:

Michaela Ulrici - NautaDutilhMr. van de week is Michaela Ulrici. Zij is sinds 1 juni jl. de nieuwe bestuursvoorzitter van NautaDutilh.

NautaDutilh weer de nummer 1 in Nederland. Dat is natuurlijk uw grootste ambitie?

Of wij het grootste kantoor in Nederland zijn, vind ik niet erg interessant. Wat ik wel heel belangrijk vind, is dat wij topkwaliteit leveren aan onze cliënten. Voor mij betekent dat niet alleen juridische topkwaliteit, dat spreekt natuurlijk voor zich, maar ook betrokkenheid bij en partnership met onze cliënten, meedenken over hun strategische en juridische positie, nu en in de toekomst. Bij die betrokkenheid is van belang dat wij sinds jaar en dag goede en succesvolle relaties hebben met collega-kantoren in het buitenland. Onze internationale focus en de sterke positie die wij in de Benelux hebben, gaan hand in hand en zijn zo bepalend voor de hoge kwaliteit van onze dienstverlening.

Het zal in de toekomst steeds meer gaan over onderscheidend vermogen. Waardoor wil NautaDutilh zich onderscheiden?

Ik ben ervan overtuigd dat in aanvulling op onze juridische topkwaliteit, het de vaak langdurige betrokkenheid van onze mensen bij cliënten is, die onze positie bepaalt. Dat door extra inzet en door over grenzen heen te kunnen kijken, wij onze cliënten ook echt meer brengen. Zeker in deze tijd van toenemend toezicht op allerlei terreinen en een verdergaande juridisering van de samenleving. Met een onafhankelijke mening, oorspronkelijk advies en het zoeken naar een onverwacht perspectief. Onze mentaliteit en manier van denken en doen is samengebracht in onze missie ‘ challenge the obvious’.

Kantoren moeten zich steeds meer inspanningen getroosten goede mensen binnen te halen én te houden. Ook op dat punt nog goede voornemens?

Uiteraard blijven wij werven. Nieuw en jong talent is van wezenlijk belang voor advocatenkantoren want zij zijn de toekomst. In 2009 hadden wij een zeer succesvolle wervingscampagne, zij het dat het aantal nieuwe medewerkers wat lager lag dan in de jaren daarvoor. Ook dit jaar blijven we werven, zeker als het gaat om toekomstige medewerkers die zichzelf verder willen ontwikkelen – bij een kantoor dat in de juridische top werkt – en die beschikken over competenties zoals samenwerken, klantgerichtheid en ondernemerschap. De uitdaging is om de allerbeste aan te trekken, zowel fee earners als voor de stafafdelingen.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Christel Grundmann, iemand met enorme passie voor het recht. Dat werkt inspirerend. Christel is hoogleraar Effectenrecht aan de Radboud Universiteit maar ook wetenschappelijk adviseur van onze praktijkgroep Banking & Finance.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Stille cessie 3:94 BW. Dit is een artikel dat op verzoek van de praktijk is opgesteld en waarbij de werkgever oog heeft gehad voor marktontwikkelingen.

Welk wetsartikel het slechtst?

Het Fiduciaverbod, 3:84 lid 3 BW.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Mijn betrokkenheid bij de eerste securitisationtransactie in Nederland. Sindsdien trad ik op bij vele andere securitisation-, structured-finance- en capital-markettransacties. Mijn collega Willem Ruys en ik hebben met een klein team de securitisationmarkt in Nederland vormgegeven en van de grond af opgebouwd.
Overigens was het werken aan de Covered Bonds (gedekte effecten) wetgeving ook bijzonder inspirerend. Door samen met de wetgever te werken krijg je een beter inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden bij wetgeving.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Recht.nl en Legal intelligence.

Welk boek las u het laatst?

Ik lees het boek Wat is de Wat van David Eggers over de burgeroorlog in Soedan gezien door de ogen van een jongetje van 7. Heel heftig – normaal lees ik een boek in een keer uit, maar dit boek leg ik regelmatig weg om even wat anders te lezen.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Er zijn veel mensen die ik uit nieuwsgierigheid wel eens van dichtbij zou willen meemaken maar ik denk niet dat de gevangenis daarvoor de juiste plek is.

Hebben we nog iets vergeten te vragen?

Dat doet me denken aan een uitspraak van mijn vader als ik zei dat ik klaar was met mijn huiswerk: hoe meer je leert, hoe minder je weet. En dat is zeker waar voor de advocatuur. Er is altijd meer te weten en te leren; dat maakt dit vak ook zo boeiend.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven