Mr. van de week: prof. Erik Lutjens

Delen:

Erik LutjensMr. van de week is prof. E. Lutjens, advocaat bij DLA Piper en hoogleraar Pensioenrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Lutjens is onlangs uitgeroepen tot Gouden Peer Pensioenrecht 2009. Een uitgebreid interview met Gouden Peer Lutjens is te lezen in Mr. magazine, dat vrijdag 6 november is verschenen.

Was u verrast door uw uitverkiezing?

Blij verrast dat collega’s de bijdrage die ik heb geleverd aan de ontwikkeling van en de visies op het pensioenrecht erkennen en waarderen.

Verwacht u nu een plotselinge loopbaanverandering?

Neen. Mijn huidige functies geven nog te veel uitdagingen. De verdienste van de Gouden Peer is neem ik aan voor wat ik gedaan heb, dus dat blijf ik doen, maar probeer het nog beter te doen. En overigens ben ik net – dat was net voor de Gouden Peer uitslag bekend werd – van advocatenkantoor gewisseld en daar ben ik op mijn plaats.

Wat is er zo interessant aan pensioenrecht?

De boeiende, veelal nog niet eerder beantwoorde, juridische vraagstukken. Boeiend omdat het vrijwel altijd gaat om interacties tussen diverse rechtsgebieden (zoals de impact van het verbintenissenrecht op door collectieve en op solidariteit gebaseerde pensioenovereenkomsten) en over de wisselwerking tussen publiek- en privaatrecht. En ook omdat het telkens om maatschappelijk actuele en belangrijke problematiek gaat.

Wat zou u nog in het pensioenrecht willen veranderen?

De regelgeving over de pensioenuitvoerders, die te veel op sentimenten uit het verleden is gebaseerd.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Dat is niet een bepaalde persoon. Maar wijlen Bob Bakels, destijds hoogleraar Arbeidsrecht in Groningen, bij wie ik assistent ben geweest, heeft belangrijk bijgedragen aan mijn belangstelling voor en kijk op het arbeidsrecht.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 23 Pensioenwet dat de verplichting vastlegt voor een werkgever om pensioen buiten de onderneming te verzekeren. Het is de bron van de zo veel vragen oproepende driepartijenverhouding in het Pensioenrecht.

Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 7 Pensioenwet. Een halfslachtig artikel over informatieverplichtingen van de werkgever jegens de werknemer omtrent de pensioenregeling.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Mijn promotie in 1989 op het proefschrift Pensioenvoorzieningen voor werknemers.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Rechtspraak.nl

Welk boek las u het laatst?

Op niet juridisch gebied: ‘Gestolen Vijgen’, Mark Rotella, over Calabrië (it).

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met niemand – mijn humeur in zo’n situatie wil ik met niemand delen.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven