Mr. van de week: prof. Evert Verhulp

Delen:

Evert VerhulpMr. van de week is prof. Evert Verhulp, hoogleraar Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Verhulp is uitgeroepen tot Lantaarn Arbeidsrecht 2010. Een uitgebreid interview met Lantaarn Verhulp is te lezen in Mr. magazine, dat vrijdag 18 juni verschijnt.

Was u verrast door uw uitverkiezing?

Zeker, ik ken veel mensen van wie ik vind dat zij meer licht op het arbeidsrecht werpen of hebben geworpen dan ik.

Verwacht u nu een plotselinge loopbaanverandering?

Nee.

Wat is er zo interessant aan arbeidsrecht?

Arbeidsrecht raakt alle rechtsgebieden en alle emoties, en is van groot belang voor de samenleving en economie. Kortom: het gaat echt ergens over en is intellectueel uitdagend.

Wat zou u nog in het arbeidsrecht willen veranderen?

Te veel om hier op te sommen, dus een paar voorbeelden: het ontslagrecht met het onbegrijpelijke duale systeem en de oneerlijke uitkomsten de regeling van sommige bedingen, van schriftelijk overeenkomen in een tijd dat alles via internet gaat tot een onduidelijke regeling van het concurrentiebeding en het gelijktrekken van ambtenarenrecht en arbeidsrecht.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Dat is er niet maar één, maar dat zijn er heel veel. Eigenlijk doe ik van iedereen met wie ik samenwerk en zelfs van iedereen die ik spreek wel inspiratie op. Vaak gebeurt het me dat als ik niet over iets juridisch spreek, mij achteraf allerhande verbanden met het recht binnenvallen.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Art.7:610 BW, waarin het concept van de arbeidsovereenkomst is vastgelegd. Al ruim 100 jaar geleden bedacht en ingevoerd en altijd een bron van discussie geweest maar nog nooit wezenlijk veranderd omdat het niet veel beter kan.

Welk wetsartikel het slechtst?

Art. XXI van de wet Flexibiliteit en Zekerheid, een overgangsregeling die men nu al vergeten is terwijl die nog 10 jaar van belang is.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Ik heb nooit in een bepaalde rangorde gedacht. Ik weet nog dat ik de indertijd als advocaat gewonnen zaken net zo goed als een hoogtepunt ervoer als ik dat nu bij een mooi artikel of boek heb.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Het meest kijk ik op rechtspraak.nl, maar ook heel mooi is employmentappeals.gov.uk.

Welk boek las u het laatst?

Paul Auster: Invisible, en David Grann, The lost city of Z, ik lees meestal twee boeken gelijktijdig.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Hangt van de lengte van het verblijf daar af, maar ik kan wel zeggen dat hoe langer het duurt, hoe minder mensen ik kan bedenken.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven