Mr. van de week: prof. mr. Hans den Tonkelaar

Delen:

Hans den TonkelaarMr. van de week is prof. mr. Hans den Tonkelaar (vicepresident van de rechtbank Arnhem en bijzonder hoogleraar Rechtspraak aan de Radboud Universiteit Nijmegen). Vandaag houdt hij zijn oratie over de kern van het rechterschap zoals die door de eeuwen heen gezien is: goed luisteren, het recht goed toepassen, onpartijdig zijn.

U verwerpt de opvatting dat de rechterlijke macht zonder meer een afspiegeling moet zijn van de bevolking. Hebben wij iemand die opvatting horen beweren dan?

De opvatting duikt regelmatig op, in de pers, maar ook binnen de rechtspraak. In mijn oratie citeer ik het Eindrapport Werkgroep verbetermogelijkheden werving raio’s, waarin de afspiegeling zonder veel toelichting als een ideaal genoemd wordt.

Hoe gaan we culturele diversiteit binnen de rechterlijke macht bevorderen?

In mijn oratie noem ik aandacht voor individuele studenten – in het bijzonder aandacht voor hun taalvaardigheid – om de instroom van jonge rechters met diverse culturele achtergronden te bevorderen. Aandacht voor de taal, struikelblok bij uitstek, is van groot belang. Maar ook aandacht voor het gegeven dat de kwaliteit van de rechterlijke macht als groep professionals door diversiteit in culturele achtergrond verhoogd wordt.

U wilt dat in de opleiding tot rechter in een vroeger stadium wordt geselecteerd. Waarom?

Voordelen van een vroege selectie zijn het wegnemen van de beoordelingsdruk en het vergroten van de kans dat alleen de allerbesten overblijven.

Welke aanpassingen zouden er aan de opleiding tot rechter moeten komen?

Ik noem in mijn oratie onder meer het opstellen van één regeling voor de zogenoemde ‘eigen kweek’, raio’s en doorstromers vanuit de ondersteuning tezamen, en het bestuderen van de mogelijkheid om de opleiding ná de benoeming voort te zetten.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Niet één specifieke persoon, al denk ik regelmatig aan mijn opleiders, maar de maatschappij.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Ik heb geen voorkeur.

Welk wetsartikel het slechtst?

Ik heb het me nooit afgevraagd.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

De stralende augustusdag waarop ik beëdigd én geïnstalleerd werd als plaatsvervanger. 2 september 2009 is ook niet mis, overigens.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Niet een echte website; via Porta Iuris raadpleeg ik dagelijks rechtspraak en wetgeving.

Welk boek las u het laatst?

Aldous Huxley, After many a summer, afgewisseld met Heinrich Böll’s Erzählungen.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Hangt ervan af voor hoelang. Een dagje doorpraten met sommige collega’s zou niet gek zijn, maar wordt het langer, dan houd ik het alleen met mijn vrouw vol.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven