Rolef de Weijs over het wild west financieringsklimaat in de polder

Delen:

Rolef de Weijs

© Dirk Gillissen, UvA

Mr. van de week is Rolef de Weijs. Hij is benoemd tot hoogleraar nationaal en internationaal insolventierecht aan de Universiteit van Amsterdam. De Weijs is ook advocaat en curator bij Houthoff Buruma in Amsterdam.

In een gesprek met een insolventie-advocaat valt bijna standaard het woord pre-pack. Dus bij deze. Is deze vorm van stille bewindvoering een aanwinst voor Nederland?

Het is een aanwinst die met grote scepsis dient te worden bezien. Het is niet meer van deze tijd om een grote onderneming zonder voorbereiding te laten failleren. Echter, bij verkoop aan gerelateerde partijen is grote voorzichtigheid geboden. De pre-pack mag niet verworden tot een instrument waarbij bestuurders of aandeelhouders de activa de facto eenvoudig kunnen behouden, ook door faillissement.

Wat is het belangrijkste wat u uw studenten wil vertellen over het insolventierecht?

De gedachte leeft breed dat als we nog meer oog zouden hebben voor belangen van derden, zoals concurrente schuldeisers, we Nederland internationaal uit de markt prijzen. Het resultaat is dat we veel toestaan wat in andere landen, waaronder de VS, niet is toegestaan; een soort wild west financieringsklimaat in de polder.

Ook breng ik studenten bij dat juristen oog moeten hebben voor cijfers. Als bijvoorbeeld juristen bij overnames niet kunnen vertellen hoe de solvabiliteit en de leverage ratio van de onderneming verandert, hebben ze mijns inziens onvoldoende besef van de hele transactie. Vanaf dit jaar vormt balanslezen een onderdeel van het verplichte vak Insolventierecht aan de UvA. Verder verzorg ik samen met de ontwikkelaar van de Financial Mind Map een vak Corporate Finance and Insolvency Law binnen de UvA-VU master Law, Markets and Behavior.

Wat is het beste resultaat dat u in uw insolventiepraktijk hebt bereikt?

Als curator heb ik in rechte de pauliana ingeroepen tegen een aandeelhouder die een onderneming van meet af aan enkel met gesecureerde aandeelhoudersleningen had gefinancierd. Door het slagen van de pauliana tegen de zekerheden kon na een start met een lege boedel een goed uitkeringspercentage worden bereikt.

U heeft Japans gestudeerd. Ooit iets aan gehad voor uw werk ?

Het leren van het Japans en het Kanji-schrift (karakters) heeft denk ik bovenal mijn associatieve vermogen vergroot, wat als wetenschapper natuurlijk belangrijk is. Belangrijker nog is dat ik in Japan mijn vrouw heb leren kennen.

Als u het voor het zeggen had dan?

In Nederland ontbreken regels die aandeelhouders de mogelijkheid ontzeggen hun onderneming met gesecureerde leningen te financieren. Hierdoor kan een spel zonder nieten ontstaan. Indien de onderneming winst maakt, gaan deze winsten naar de aandeelhouder. Bij faillissement staat de aandeelhouder echter ook vooraan. Ik zou een regime invoeren waarbij aandeelhouders geen zekerheden kunnen bedingen en leningen die een derde niet verschaft zou hebben achtergesteld worden.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

De benoeming tot hoogleraar nationaal en internationaal insolventierecht aan de UvA.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Immanuel Kant; Ieder mens is een doel in zichzelf.

Welk wetsartikel vindt u het mooist? Welk wetsartikel het slechtst?

Het meest tot de verbeelding sprekend is voor mij art. 3:194 lid 2 BW, dat bepaalt dat indien een deelgenoot bij de verdeling van een gemeenschap een goed verzwijgt, hij zijn aanspraken hierop geheel verliest.

Het slechtste artikel is artikel 2:216 lid 3 BW inzake het terugvorderen van dividenduitkeringen. Het nieuwe artikel stelt als voorwaarde dat dividenden enkel teruggevorderd kunnen worden van een aandeelhouder als de aandeelhouder niet te goeder trouw was. Als de dividenduitkering echter aan de pauliana wordt getoetst, blijkt dit een rechtshandeling om niet te zijn, waarbij het dividend teruggevorderd kan worden ongeacht de vraag of de aandeelhouder te goeder trouw was of niet. Artikel 2:216 lid 3 BW voegt dus niet iets toe aan bescherming, maar zou afbreuk aan bestaande bescherming doen.

Welk boek las u het laatst?

Ansichten eines Clowns van Heinrich Böll.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Hermann Hesse. Eindelijk een keer het Kralenspel echt spelen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven