Mr. van de woensdag: Martin Senftleben

Martin SenftlebenMr. van de dag is prof. dr. Martin Senftleben. Hij is, naast zijn functie als hoogleraar intellectuele eigendom aan de Vrije Universiteit, vandaag in dienst getreden als advocaat bij de Nederlandse IE groep van Bird & Bird.

We hadden u als een echte wetenschapper ingeschat, vanwaar toch een gedeeltelijk functie als advocaat?

Het is mijn ervaring dat praktijkwerk voor een wetenschapper een belangrijke bron van inspiratie kan zijn. Door de ivoren toren van de wetenschap regelmatig te verlaten hoop ik niet alleen praktijkervaring op te doen maar ook wetenschappelijke problemen vanuit een breder perspectief te kunnen benaderen. Verder ben ik gefascineerd door de mogelijkheid mijn expertise in de advocatuur strategisch te kunnen gebruiken. 

Het lijkt een onontkoombare combinatie in het Intellectueel Eigendom, advocaat en hoogleraar. Toch?

Op het gebied van de intellectuele eigendom komen wij de combinatie van advocatuur en wetenschap wel vaker tegen. Maar het hoeft natuurlijk niet per se. Misschien moet ik vroeger of later wél een zwaartepunt kiezen. Maar op dit moment ben ik bevoorrecht beide te kunnen en mogen combineren.

Hoe heeft u uw kwalificatie als advocaat in Duitsland gehaald?

Er was natuurlijk geen uitzondering voor Nederlandse hoogleraren. Ik moest de gewone Duitse opleiding, het zogenoemde ‘Referendariat’, volgen. Na afronding van die opleiding heb je in Duitsland toegang tot alle juridische praktijkberoepen, met name advocaat en rechter.

Uw verkiezing als Gouden Stoofpeer Intellectueel Eigendom heeft vast erg geholpen, hè?

Zonder de Gouden Stoofpeer zou het ongetwijfeld niet zijn gelukt, en zou geen enkel Nederlands advocatenkantoor ooit interesse hebben gehad. Ik ben jullie dus ook grote dank verschuldigd. Het tijdschrift Mr. is de carrièremaker in Nederland. 

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Mijn belangrijkste bron van inspiratie ligt eerlijk gezegd op het terrein van muziek. Iemand die de klassieke ‘Sonatenhauptsatzform’ (zie http://www.lehrklaenge.de/SHSchema01.jpg), zoals die in de muziek van Haydn, Mozart en Beethoven naar voren komt, goed heeft begrepen, heeft volgens mij geen moeite meer met het schrijven van wetenschappelijke of praktijkgerichte juridische stukken. Voor mijn studenten heb ik echter uiteraard ook praktischer advies paraat. Vanwege hun complexe structuur zijn overigens ook werken van de Vlaamse polyfonie van de vroegrenaissance, zoals de motetten van Johannes Ockeghem en Jacob Obrecht, een echte aanrader.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

‘Die Würde des Menschen ist unantastbar’, art. 1 lid 1 van de Duitse grondwet (Grundgesetz).

Welk wetsartikel het slechtst?

De taak van de goede advocaat is nu juist om ook met mislukte wetsartikelen uit de voeten te kunnen. Vanuit deze invalshoek lijkt het me moeilijk om een slecht wetsartikel te noemen. Art. 5 van de Auteursrechtrichtlijn 2001/29/EG misschien? 

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Tot nu toe de dag waarop de decaan van mijn juridische faculteit, Anja Oskamp, me belde om te zeggen dat de keuze van de benoemingscommissie voor de leerstoel Intellectuele eigendom aan de VU op mij was gevallen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.boek9.nl, www.iept.nl, www.wipo.int, www.wto.org.

Welk boek las u het laatst?

‘Nooit meer slapen’ van Willem Frederik Hermans.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met mijn vrouw.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven