Mr. van de week: Matthieu Verhoeven

Delen:

Matthieu Verhoven

Mr. van de week is Matthieu Verhoeven. Hij is rechter bij de rechtbank Overijssel, locatie Almelo. Hij baarde tijdens een kort geding over de omgangsregeling voor het hondje Spike opzien met de opmerking “Er zijn hier vier juristen aan het werk in een kostbaar rechtssysteem voor een ruzie die te gek is om los te lopen.” Hij zei ook: “Advocaten kunnen zaken weigeren als ze die flauwekul vinden; rechters en griffiers kunnen dat niet. Als u erop staat, zal ik een uitspraak doen, maar voor dit geschil moet u zich doodschamen.”

Stappen mensen te snel naar de rechter?

In het algemeen niet. We moeten een heel goed toegankelijke rechtspraak hebben, maar dat betekent niet dat je ieder probleem maar aan de rechter moet voorleggen. Onze Nederlandse rechtspraak is een kostbaar goed, in meer dan één betekenis. Dat systeem moet je niet verstoppen met zaken die daar eigenlijk niet thuishoren. Sommige ‘problemen’ zijn met 1 gram redelijkheid aan beide zijden veel beter (en passender) op te lossen dan ze te juridiseren en dan naar de rechter te stappen.

Maakt u het vaak mee dat partijen bij u komen met een conflict waarvan u denkt: “Kan je dat nou niet zelf oplossen, eventueel met hulp van een advocaat?”

Gelukkig niet. Ik ben er van overtuigd dat de meeste advocaten/rechtshulpverleners heel goed filteren (en de nodige zaken in onderling overleg oplossen) en hun cliënten zo nodig het mooie adagium ‘de minimis non curat praetor’ voorhouden.

Aan welke rechtszaak denkt u terug met veel voldoening?

Te veel om op te noemen, ik heb zo’n prachtig vak.

Als u het voor het zeggen had dan?

Dan kwam er een verbod op het verspreiden van parfum- of aftershavelucht in openbare ruimten, werd de Wet Herziening Gerechtelijke Kaart ingetrokken en werd de Raad voor de Rechtspraak afgeschaft. Onder andere.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Hoge Raad 18 november 2011, LJN:BU4937, de via mijn team ‘uitgelokte’ cassatie in het belang der wet waarbij de HR door rechtersvergaderingen bedachte onjuiste richtlijnen, die tot mijn stomme verbazing door alle rechtbanken en hoven werden opgevolgd, in strijd met de wet achtte.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Tijdens mijn studie: professor Brunner, een geniale en heldere civilist. Tijdens mijn werk: mijn voorvorige president Henk Drewes, een heerlijk relativerende anarchist en mijn voorvoorvorige sectorvoorzitter civiel Hans Breitbarth, een geweldige alleskunner.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?

Ik zou het niet weten en evenmin of wat wel over mij bekend is interessant is.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Legal Intelligence, zij het heel vaak nadat ik gegoogeld heb.

Welk boek las u het laatst?

Destiny at Bay van Victor Mollo.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met niemand, ik ben nogal gesteld op mijn privacy. En als ik met het pistool op mijn hoofd zou moeten kiezen: met Peter IJsselmuiden, een bridgeprofessional, om ons biedsysteem wat verder aan te scherpen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven