Natascha Veenendaal (Norton Rose Fulbright) over social skills

Delen:

Natascha Veenendaal (26) is op 14 december 2016 beëdigd als advocaat en werkt bij Norton Rose Fulbright in Amsterdam. Zij is in 2016 afgestuurd aan de Universiteit van Amsterdam (Privaatrecht, Commerciële Rechtspraktijk) en is in maart 2017 gestart met de Beroepsopleiding Advocaten en de Law Firm School.

Wanneer heb je besloten dat je advocaat wilde worden?
Ik had het geluk dat ik al vrij vroeg wist dat ik iets met rechten wilde gaan doen. Of het de advocatuur of het notariaat zou worden heb ik nog in het midden gelaten, maar na een aantal jaar studeren wist ik zeker dat de advocatuur de beste match was.

Heb je in je studie hier rekening mee gehouden?
Zeker. Tijdens mijn rechtenstudie heb ik waar mogelijk zoveel mogelijk gekozen voor vakken die in de advocatuur goed van pas zouden kunnen komen. Ik heb mijn vakkenpakket voldoende breed gehouden maar met een focus op het commerciële privaatrecht.

Hoe heb je je georiënteerd op de arbeidsmarkt?
Voornamelijk via in-house dagen, lezingen, business courses en andere sociale activiteiten. Even koffiedrinken en vrijblijvend kletsen leert je veel over een kantoor en helpt je een goed beeld te vormen van hoe je wilt dat jouw toekomstige werkgever eruit moet zien.

Hoe heb je je cv tijdens je studie verder opgebouwd?
Tijdens mijn studietijd heb ik een juridisch inhoudelijke bijbaan gehad waarbij ik een goed beeld heb gevormd van de praktijk van ervaren notarissen en advocaten. Ook heb ik stage gelopen en was ik een jaar als voorzitter betrokken bij een nieuwe studievereniging van de Universiteit van Amsterdam.

Waarom heb je voor Norton Rose Fulbright gekozen?
Door onze internationale omvang worden we betrokken bij mooie zaken. Tegelijkertijd werken we in kleine teams, waardoor ik geregeld direct onder een partner of senior medewerker aan een zaak werk. Dit brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee, maar het stimuleert vooral om zelfstandig na te denken, ergens zelf iets van te vinden en jezelf te blijven ontwikkelen. Overigens vind ik het allerbelangrijkste dat je het goed kunt vinden met de mensen met wie je werkt. Die klik heeft uiteindelijk de doorslag gegeven.

Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
Mijn leukste ervaring tot nu toe was het succesvol afronden van een kleinere transactie waarin ik voor het eerst echt de uitvoerende rol op me mocht nemen. Het doel was bereikt nadat alle partijen, ondanks de uiteenlopende belangen én culturele verschillen, met een goed gevoel naar huis zijn gegaan.

En valt er ook iets tegen?
Iedereen weet dat de advocatuur soms onvoorspelbaar is. Dit brengt mee dat tijd voor vrienden, familie en sport niet altijd van tevoren is te plannen. Overigens is online shoppen tegenwoordig bijna net zo leuk als in de winkel en met dank aan ons facility team worden pakketjes tot aan mijn bureau bezorgd!

Wat is jouw gouden tip aan ambitieuze studenten?
Tegenwoordig is de druk hoog om hoge resultaten te behalen en daarnaast ook nog een kruiwagen vol nevenactiviteiten op je cv te hebben. Ik denk dat het voornamelijk belangrijk is dat je een sterk verhaal hebt, dat je achter je gemaakte beslissingen staat of in ieder geval hebt geleerd van eventuele ongelukkige keuzes. Natuurlijk moet juridische kennis op niveau zijn, maar zorg ook voor social skills. Volg je gevoel bij het kiezen van een kantoor en geniet absoluut van je vrijheid tijdens je studententijd!

Wat zou je anders doen als je in een tijdmachine kon springen naar vier jaar geleden?
Ik was net 24 jaar toen ik begon met werken. Toen ik werd aangenomen had ik nog één maand vrij en ik besloot die maand naar Hawaii te gaan. Als ik in een tijdmachine zou kunnen stappen zou ik meer tijd vrijmaken om nog meer van de wereld te zien. Polynesië is prachtig en een aantal eilanden staan na die reis hoog op mijn lijst.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Dan werk ik alweer zeven jaar in de advocatuur en hopelijk met net zo veel plezier als nu. Het zou goed kunnen dat ik dan een periode vanaf een van onze buitenlandse Norton Rose Fulbright-kantoren heb gewerkt.

Wat maakt Norton Rose Fulbright anders dan de andere kantoren in jouw optiek?
In Nederland zijn we met 55 advocaten middelgroot, maar internationaal zijn we met meer dan 7.000 medewerkers een van de grootste internationale advocatenkantoren. Dit brengt met zich mee dat je gemakkelijk contact legt met collega’s in Hong Kong, New York of London, maar tegelijkertijd iedereen elkaar op kantoor Amsterdam goed kent.

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven