Nederlandse juristen zien potentie in AI

Wolters Kluwer brengt voor de vijfde keer het jaarlijkse rapport ‘Future Ready Lawyer’ uit, waarin de invloed van technologie op de juridische praktijk wordt geïnventariseerd. Nederlandse juristen zijn relatief ver in het omarmen van de mogelijkheden van technologieën als AI.

Delen:

beeld: Depositphotos

Embracing innovation, adapting to change Lawyers navigate challenges in an evolving legal landscape is de titel van deze lustrumeditie. In het rapport zijn de inzichten verwerkt van zevenhonderd juristen uit de Verenigde Staten en Europa (Duitsland, Nederland, Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen en Hongarije).

Terugblik en toekomst

Generatieve artificiële intelligentie (GenAI) is zonder enige twijfel het meest urgente thema van dit moment. GenAI, het meest bekend van ChatGPT, heeft het afgelopen jaar een verbluffende ontwikkeling doorgemaakt, wat ook de juridische beroepsgroep tot reflectie noopt. Het vijfjarig jubileum van Future Ready Lawyer-rapporten biedt ook de gelegenheid tot terugblikken: was AI in 2019 AI nog een stip aan de horizon, nu is het realiteit.

Uit het nieuwste rapport komt naar voren dat 73% van de advocaten verwacht in de komende twaalf maanden GenAI te zullen incorporeren in hun juridische werkzaamheden. Dat zou aantonen dat zij zich bewust zijn van de impact en begrijpen hoe het kan worden toegepast om tijd te besparen, diepere kritische inzichten te verkrijgen en juridische argumenten te vormen. Niettemin zien respondenten ook mogelijke risico’s en beschouwt 25% GenAI als een bedreiging waar het gaat om onder meer precisie, consistentie en ingebouwde vooroordelen.

ESG-diensten

Een ander thema vormen diensten op het gebied van Environmental, Social, and Governance (ESG). De snelgroeiende vraag naar ESG-expertise is een strategische prioriteit geworden voor juridische dienstverleners, zal ook de noodzaak tot gebruik van legal tech doen toenemen – zeker in een tijd (post-corona) waarin het moeilijker is personeel vast te houden en de verwachtingen van werkenden veranderen. Meer dan een kwart van de ondervraagde juristen noemt hybride werken in de top drie van eisen ten aanzien van de arbeidsvoorwaarden (in 2022 was dat nog 21%).

NL ziet kansen

Doordat juristen uit verschillende delen van de wereld zijn ondervraagd, kan onderling worden vergeleken. Met name Nederlanders blijken AI te zien als kans (65%) en het grootste begrip te hebben van hoe de techniek werkt (89%). Meer specifiek zijn advocaten hier meer overtuigd van de voordelen van GenAI dan hun vakbroeders en -zusters over de grens: meer dan twee derde tegenover slechts een vijfde in Frankrijk. Juridisch Nederland lijkt klaar voor de toekomst.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven