Nienke de Bruijn (bureau Brandeis): je masterkeuze pint je nergens op vast

Starter van de week is Nienke de Bruijn. Nienke is bij bureau Brandeis gestart. De master die ze gedaan heeft, sluit op het eerste gezicht niet direct aan bij haar functie. Maar dat is geen probleem, want "je masterkeuze pint je nergens op vast."

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Nienke de Bruijn (25 jaar) is begin 2021 afgestuurd aan de Vrije Universiteit Amsterdam in Intellectuele Eigendom en Technology Law. Na haar student-stage bij bureau Brandeis, startte ze in maart in het Financial Litigation team van het procesrechtkantoor. Ze begint in september aan de beroepsopleiding.

Van harte gefeliciteerd met je functie bij bureau Brandeis. Wat doe je zoal als juridisch medewerker?
Dankjewel! Als juridisch medewerker vervul je in principe dezelfde rol als beginnend advocaat-stagiaire. De periode van juridisch medewerker is er voornamelijk om van twee kanten te kijken hoe de klik is met kantoor en het leven in de juridische wereld bevalt. Ik heb net gehoord dat ik in september met de opleiding mag beginnen, dus daar heb ik natuurlijk erg veel zin in!

Sluit deze functie aan bij de master die je gedaan hebt?
Ik heb de master Rechtsgeleerdheid: Intellectuele Eigendom, Internet en ICT aan de VU gevolgd en daarna een minor van de master Technology Law. Dit sluit op het eerste gezicht niet direct aan bij mijn functie in de Financial Litigation-praktijk. Ik heb deze master destijds niet gekozen uit een passie voor IE, maar ik wilde actuele onderwerpen behandelen die ook maatschappelijke relevantie hebben. In mijn huidige rol – en eigenlijk op heel kantoor – vind ik die combinatie ook terug. In de financiële sector zien we momenteel een grote opkomst van bijvoorbeeld IT, big data en fintech. We behandelen daarnaast geopolitieke kwesties met betrekking tot (internationale) sanctieregimes tegen bijvoorbeeld Myanmar of Wit-Rusland. Veel actueler of maatschappelijker krijg je het bijna niet. Het mooie aan het recht vind ik dat je je altijd in iets nieuws kan verdiepen en, zo zie je maar: je masterkeuze pint je nergens op vast.

Wat vind je het leukste van je functie?
We zijn een breed litigationkantoor waar voornamelijk wordt geprocedeerd. Naar mijn mening komt het recht in de aanloop naar de rechtszaal het allerbeste tot zijn uiting en zijn we constant op zoek naar een creatieve en nieuwe toepassingen van de wet. Bij bureau Brandeis hebben we een voorliefde voor de ‘challenger’ en staan we cliënten bij die bereid zijn de gevestigde orde wakker te houden. Dat motiveert mij.  
De advocaat heeft een unieke plaats in de samenleving en ik vind het een uitdaging die taak zo goed mogelijk te vervullen. Ons team procedeert veel tegen financiële toezichthouders en andere overheidsinstanties. Het geeft toch altijd een extra stimulans om hen aan te spreken op hun verantwoordelijkheden. Daarnaast werk ik in een klein en hecht team met als vrouwelijke partner Simone Peek, wat ik zelf als jonge vrouw erg belangrijk vind.

Doe je er ook nog dingen naast? En hoe kun je dat allemaal combineren?
Sporten is een van mijn grootste hobby’s. Niet alleen voor het lichaam, maar ook om mijn hoofd leeg te maken. Al helemaal in uitdagende periodes als deze vind ik dat heel belangrijk. Daarom ben ik sinds begin 2020 spinninginstructrice bij Rocycle Amsterdam. Hier stimuleer ik mensen om het uiterste uit zichzelf te halen. Verder ben ik vrijwilliger bij Amnesty International, waar ik mensenrechtendialogen begeleid en een podcast ontwikkel. Ik spreek hierdoor mensen uit alle windrichtingen met allemaal een andere opleidingsachtergrond. Ik vind het van belang om ook via deze weg betrokken te blijven bij de maatschappij.

Helpen die nevenfuncties je ook in je ontwikkeling als juridisch medewerker?
Ja, dat denk ik zeker. Ten eerste krijg ik enorm veel energie van mijn nevenfuncties en deze energie neem ik ook mee in mijn werk als juridisch medewerker. Daarnaast ben ik zowel bij Rocycle als Amnesty veel bezig met soft skills, zoals communicatie, flexibiliteit en het spreken voor groepen. Ik denk dat deze vaardigheden ook heel waardevol zijn in de advocatuur. Ik geloof dat nevenfuncties op hun eigen manier altijd bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Los van mijn nevenfuncties schenkt ons kantoor ook veel aandacht aan activiteiten. Zo hebben we wekelijks sporttraining en in de lockdown-periode waren er veel online activiteiten, van schilderen tot een wijnproeverij.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Ik vind dat altijd een interessante vraag. De wereld kan er elk moment anders uitzien, dat heeft afgelopen jaar maar weer eens uitgewezen. Ik hoop uiteraard dat ik nog met veel plezier bij bureau Brandeis werk en een aantal baanbrekende zaken heb behandeld waarbij we de gangbare leer hebben kunnen wijzigen. Verder hoop ik dat ik een aantal mooie reizen heb gemaakt en nog steeds mijn steentje kan bijdragen door mensen te motiveren en zichzelf uit te dagen, zowel fysiek als mentaal.

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top