Nieuw en uniek in Nederland: Associate degree Juridisch medewerker

Delen:

In september start de tweejarige hbo-opleiding Associate degree Juridisch medewerker bij HAN Deeltijdstudies Economie, Management & Recht. Het is de eerste Associate degree (Ad) gericht op het civiele recht en het bestuursrecht en daarmee een unieke opleiding in Nederland. De erkende graad Associate degree is sterk gericht op het werkveld en sluit aan op de behoefte van het bedrijfsleven aan meer hoger opgeleiden.

Waarom de Ad Juridisch medewerker?

“Uit consultatie van het werkveld blijkt dat er voor de uitvoering van juridische werkzaamheden een grote vraag is naar hoger juridisch geschoolde medewerkers vanwege de toenemende complexiteit van juridische werkzaamheden,” legt Elly van Exel uit, opleidingscoördinator HBO-Rechten deeltijd bij de HAN. “Taken die van oudsher werden uitgevoerd door mbo’ers zullen als gevolg van toenemende automatisering gaan verdwijnen. Naast administratieve vaardigheden, wordt het daarom steeds belangrijker dat deze medewerkers over juridische kennis beschikken. De Ad Juridisch medewerker sluit hier heel goed bij aan. De vakken uit het specialisatiejaar worden op eind-hbo niveau aangeboden. Het is hierdoor zelfs mogelijk dat de student na het afronden van de Ad, in twee jaar de bacheloropleiding HBO-Rechten kan afronden.”

Wat houdt de Ad Juridisch medewerker in?

De Ad Juridisch medewerker is een tweejarige juridische hbo-opleiding en leidt studenten op tot een uitvoerend juridisch professional die civiel- of bestuursrechtelijke vraagstukken integraal kan benaderen. Het eerste jaar van de opleiding is algemeen en inleidend. Naast de civielrechtelijke en bestuursrechtelijke rechtsgebieden wordt ook aandacht besteed aan het strafrecht en het staatsrecht. Tevens worden de studenten getraind in voor de juridische praktijk belangrijke vaardigheden, zoals in correct Nederlands mondeling en schriftelijke communiceren, sociaal communicatieve vaardigheden en onderzoeksvaardigheden.

Twee uitstroomrichtingen: ‘Juridisch adviseur MKB en consument’ en ‘Juridisch medewerker (de)centrale overheid’

Na het eerste jaar volgt het specialisatiejaar. De civielrechtelijke vakken zijn ondergebracht in de module Juridisch adviseur MKB en consument. Ook hier wordt aandacht besteed aan sociaal communicatieve vaardigheden en onderzoek doen. Deze module is zeer geschikt voor onder andere juridisch en notarieel secretaresses in de sector civiel, administratief juridische medewerkers bij de rechtbank in de sector civiel en administratief medewerkers bij gerechtsdeurwaarders en incassobureaus.

Het bestuursrechtelijke specialisatiejaar, de module Juridisch medewerker (de)centrale overheid, omvat naast het bestuursrecht ook staatsrecht en Europees recht. Daarnaast komen de sociaal communicatieve vaardigheden, onderzoeksvaardigheden en argumenteren aan bod. Deze module is zeer geschikt voor administratief juridisch medewerkers bij gemeenten, provincie, UWV of bij de rechtbank sector bestuursrecht.

Voor wie is de Ad Juridisch medewerker interessant?

“De Associate degree dicht de kloof tussen mbo- en hbo-niveau en daagt mensen uit om een stap verder te gaan dan het mbo zonder direct een volledige hbo-opleiding te volgen,” vervolgt Elly. “Hierdoor is de Ad Juridisch medewerker erg interessant voor juridische professionals die zich in korte tijd op Ad-niveau willen specialiseren in de rechtsgebieden civiel recht of bestuursrecht. Dit om door te groeien naar een hogere functie of omdat de huidige functie meer juridische kennis vereist. Vooral voor afgestudeerden op mbo-niveau of juridische professionals met een aantal jaren werkervaring kan een Ad de kansen op de arbeidsmarkt vergroten.”

Meer weten?

Neem contact met ons op via 026-3691300 of deeltijd.emr@han.nl. Of kom langs op een Open Avond, aanmelden via www.han.nl/meermee.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven