Nieuwe tegenslag voor E-Court

Delen:

Foto Geert Snoeijer

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam heeft de tenuitvoerlegging van een vonnis van de online rechtbank E-Court geweigerd. De rechter verleent geen exequatur op het vonnis van het digitale scheidsgerecht omdat uit het vonnis onvoldoende blijkt welke concrete vordering er is op welke individuele gedaagde. Eerder hebben rechters ook een streep gezet door vonnissen van E-Court.

Het draait in deze zaak om drie geldvorderingen van zorgverzekeraar CZ op verzekerden die nog premie verschuldigd zijn. Door dergelijke vorderingen te bundelen wil E-Court goedkoper werken dan de overheidsrechter. Voor de tenuitvoerlegging van dergelijke vonnissen heeft E-Court wel een aantekening op een arbitraal vonnis nodig, de zogeheten exequatur.

Volgens Eddy Bauw, hoogleraar privaatrecht en directeur van het Montaigne Centrum voor Rechtspleging en Conflictoplossing, kan dit vonnis een risico zijn voor het verdienmodel van E-Court. “Als dat op deze manier niet lukt, is het de vraag of je nog goedkoper kunt zijn dan de rechtbank,” zegt Bauw. “Dan komt het verdienmodel in gevaar.”

Over het verdienmodel van E-Court wil directeur Jet Nakad van E-Court geen mededelingen doen. Over het vonnis zegt ze: “Van tijd tot tijd leggen wij aan rechtbanken nieuwe constructies voor ter beoordeling. Weliswaar zijn de praktijkervaringen van betrokkenen positief en boven verwachting, maar wij willen blijven zoeken naar nieuwe wegen, zoals wij ook in het verleden altijd hebben gedaan. Door deze uitspraak verandert onze werkwijze niet.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven