De tekorten bij de Rechtspraak zijn hoger dan verwacht. De komende jaren lopen de financiële problemen naar verwachting verder op. De oorzaken: het mislukken van digitaliseringsproject KEI en het afnemende aantal rechtszaken.
Dat schrijft NRC. De krant heeft in een intern bericht dat de Raad voor de Rechtspraak aan zijn medewerkers stuurde in handen. Daarin staat dat het financieringstekort van de rechtspraak dit jaar veel forser toe zal nemen dan eerder verwacht. In de rijksbegroting was rekening gehouden met een tekort van 28 miljoen euro dit jaar, maar het zal stijgen tot 40 miljoen euro.
In het interne document schrijft de Raad dat het extern zal laten onderzoeken hoe de rechtspraak financieel verder moet. De rechtspraak heeft voor komend jaar een begroting van iets meer dan 900 miljoen euro per jaar. Twee jaar geleden lag die op één miljard euro.
In april kondigde de minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) een koerswijziging voor het digitaliseringsproject KEI aan. Het project had inmiddels al 200 miljoen euro gekost, en het zag er niet naar uit dat het daarbij zou blijven.
Daags na die klap werd het jaarrapport van de Rechtspraak gepubliceerd. Daarin werd kenbaar gemaakt dat het aantal rechtszaken in vrijwel alle rechtsgebieden was afgenomen. Alwéér. Het is een trend die al een paar jaar zichtbaar is.
In 2017 werden er ruim 1,5 miljoen zaken afgehandeld; een jaar eerder waren dat er bijna 1,6 miljoen. In het rapport werden ‘de verbeterde betalingsmoraal na de economische crisis’ en de toegang tot de rechter als oorzaken hiervoor aangewezen. De gang naar de rechter zou voor velen te duur en te ingewikkeld zijn geworden.
En dat draagt verder bij aan de negatieve balans. De Rechtspraak krijgt per zaak betaald en minder zaken betekent minder geld.
Het komt niet helemaal uit de lucht vallen. In het Manifest van Leeuwarden, dat eind 2012 door bijna 750 rechters en raadsheren werd ondertekend, werd al gepleit voor een apart begroting voor de rechtspraak, losgekoppeld van de politiek. Met een eigen begroting zou de onafhankelijk van de rechtspraak beter gewaarborgd zijn. Tevens zou regie over de begroting een oplossing kunnen bieden op het financieringsprobleem. Dit plan werd begin april verworpen door de Tweede Kamer.