Definitief geen aparte begroting rechtspraak

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

Er komt definitief geen eigen begroting voor de rechtspraak. De Tweede Kamer heeft het initiatiefwetsvoorstel van Michiel van Nispen dinsdag 3 april verworpen.

Van Nispen diende zijn initiatiefwetsvoorstel in november 2016 in. Hij heeft al die tijd gestreden voor een aparte begroting voor de Raad voor de rechtspraak, los van die van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar de rechtspraak budgettair gezien nu nog onder valt. Zo kan de financiering van de rechtspraak plaatsvinden onafhankelijk van de politieke kleur van de Kamer, zo was Van Nispens inzet. Ook Frits Bakker, de voorzitter van de Raad van de rechtspraak wilde altijd al een eigen begroting. In mei 2016 liet toenmalig minister Van der Steur weten daar weinig voor te voelen.

Enkele maanden na de indiening kreeg Van Nispen te maken met de eerste politieke tegenwind. In juli 2017 stelden onder andere het CDA en de VVD zich kritisch op in schriftelijke Kamervragen. Op 27 maart werd het wetsvoorstel in de Kamer behandeld. Regeringspartijen VVD, CDA en D66 zagen er weinig heil in, de ChristenUnie leek nog te twijfelen. Op 3 april viel het doek definitief: na een hoofdelijke stemming bleken 93 Kamerleden tegen te hebben gestemd, 51 waren voor.

Daarmee is een einde gekomen aan wat officieel heet het ‘Voorstel van wet van het lid Van Nispen tot wijziging van de Comptabiliteitswet 2016 en de Wet op de rechterlijke organisatie teneinde een heldere scheiding aan te brengen tussen de begroting van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en die van de Raad voor de rechtspraak (34 618)’. En het einde aan een aparte begrotingsdroom voor de rechtspraak.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top