‘Noodfonds voor sociaal advocaten hard nodig’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
31 maart Noodfonds
Foto: Frantisek Krejci/Pixabay

Een noodfonds en een verlenging en verhoging van de voorschotregeling moeten ervoor zorgen dat de sociale advocatuur overeind blijft. Dat heeft de Nederlandse Orde van Advocaten aan minister Dekker gevraagd. De NOvA verwacht dat de meeste sociaal advocaten te maken krijgen met een omzetdaling van 90 procent.

De sociale advocatuur verkeerde al voor de coronacrisis in zwaar weer en de verwachting is dat dit de komende tijd zal verergeren. De NOvA verwacht dat de meeste sociaal advocaten te maken krijgen met een terugloop in omzet van zo’n 90 procent.

Noodfonds

Inmiddels heeft de NOvA met specialisatieverenigingen gesproken over de problemen waar zij nu tegenaan lopen. In de brief aan minister Dekker wordt een noodfonds voor de sociale advocatuur voorgesteld. Ook zou de voorschotregeling moeten worden verlengd en verhoogd.

Zeker nu de maatregelen van de regering langer gaan duren dan 6 april, zal de financiële situatie van getroffen sociale advocaten verder verslechteren. Uit dit noodfonds zouden advocaten – goed onderbouwd – een uitkering kunnen aanvragen, bijvoorbeeld een forfaitair bedrag per maand. Dit is nodig, vindt de NOvA, nu sociaal advocaten niet of nauwelijks kunnen profiteren van de compensatiemaatregelen van de overheid die gelden voor ondernemers. Ook is de tegemoetkoming van € 1.500,- op grond van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) onvoldoende om de meeste kantoren overeind te houden.

Voorschotregeling

Samen met het tussentijds declareren van extra uren en de zittingstoeslag biedt de beoogde voorschotregeling, zoals die vorige week is aangekondigd, volgens de advocatenorde ‘onvoldoende soelaas’. Een voorschot van 50 procent gedurende drie maanden vindt de NOvA voor overbrugging van de gehele coronacrisis te weinig, “zeker nu de situatie lijkt aan te houden tot 1 juni en de omzetdaling voor veel kantoren voor langere tijd zal voortduren”. De voorschotregeling zou daarom in ieder geval moeten worden verlengd, aldus de advocatenorde.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top