‘Noodfonds voor sociaal advocaten hard nodig’

Delen:

31 maart Noodfonds
Foto: Frantisek Krejci/Pixabay

Een noodfonds en een verlenging en verhoging van de voorschotregeling moeten ervoor zorgen dat de sociale advocatuur overeind blijft. Dat heeft de Nederlandse Orde van Advocaten aan minister Dekker gevraagd. De NOvA verwacht dat de meeste sociaal advocaten te maken krijgen met een omzetdaling van 90 procent.

De sociale advocatuur verkeerde al voor de coronacrisis in zwaar weer en de verwachting is dat dit de komende tijd zal verergeren. De NOvA verwacht dat de meeste sociaal advocaten te maken krijgen met een terugloop in omzet van zo’n 90 procent.

Noodfonds

Inmiddels heeft de NOvA met specialisatieverenigingen gesproken over de problemen waar zij nu tegenaan lopen. In de brief aan minister Dekker wordt een noodfonds voor de sociale advocatuur voorgesteld. Ook zou de voorschotregeling moeten worden verlengd en verhoogd.

Zeker nu de maatregelen van de regering langer gaan duren dan 6 april, zal de financiële situatie van getroffen sociale advocaten verder verslechteren. Uit dit noodfonds zouden advocaten – goed onderbouwd – een uitkering kunnen aanvragen, bijvoorbeeld een forfaitair bedrag per maand. Dit is nodig, vindt de NOvA, nu sociaal advocaten niet of nauwelijks kunnen profiteren van de compensatiemaatregelen van de overheid die gelden voor ondernemers. Ook is de tegemoetkoming van € 1.500,- op grond van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) onvoldoende om de meeste kantoren overeind te houden.

Voorschotregeling

Samen met het tussentijds declareren van extra uren en de zittingstoeslag biedt de beoogde voorschotregeling, zoals die vorige week is aangekondigd, volgens de advocatenorde ‘onvoldoende soelaas’. Een voorschot van 50 procent gedurende drie maanden vindt de NOvA voor overbrugging van de gehele coronacrisis te weinig, “zeker nu de situatie lijkt aan te houden tot 1 juni en de omzetdaling voor veel kantoren voor langere tijd zal voortduren”. De voorschotregeling zou daarom in ieder geval moeten worden verlengd, aldus de advocatenorde.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven