Uitwerking steunmaatregelen sociaal advocaten 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Depositphotos

Sociaal advocaten die door de coronacrisis in financiële problemen dreigen te komen, kunnen een voorschot krijgen van de Raad voor Rechtsbijstand. De maatregel kwam tot stand na overleg met de Nederlandse Orde van Advocaten, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Mediatorsfederatie Nederland.

Sociaal advocaten kunnen op korte termijn gebruikmaken van een nog nader uit te werken voorschotregeling, gerelateerd aan het aantal eerder afgegeven toevoegingen. Ook komt er een zittingstoeslag voor schriftelijke zittingen.

Een procedure en een eerste zitting vallen zoals gebruikelijk onder de forfaitaire vergoeding. Wordt in een zaak door de coronamaatregelen een tweede behandeling schriftelijk afgedaan terwijl normaal een zitting zou plaatsvinden, dan kan een zittingstoeslag worden verleend. Advocaten dienen een bewijs mee te sturen waaruit dit blijkt, zoals een bericht van de rechtbank. Dit geldt ook voor raadkamerzittingen.

Dit beleid geldt met terugwerkende kracht vanaf 16 maart tot nader order, aldus de Raad.

Tussentijds declareren

Daarnaast mogen advocaten in extra-uren-zaken tussentijds declareren. Normaal gesproken kan pas na beëindiging van rechtsbijstand of na toekenning van een ‘vervolgverzoek extra uren’, de rechtsbijstandverlener een aanvraag tot vaststelling van de extra-uren-vergoeding indienen. Bij wijze van uitzondering kunnen advocaten vanaf 25 maart tot nader order een extra-uren-zaak tussentijds bij de Raad declareren. Daarvoor dienen advocaten verschillende documenten toe te sturen, waaronder het declaratieformulier van het deelbesluit dat tussentijds gedeclareerd wordt, met een minimum van tien uur, en een urenspecificatie.

Tijdelijk

De extra maatregelen zijn bedoeld als steun voor de sociale advocatuur en zijn een aanvulling op de al eerder genomen maatregelen. Ook mediators komen ervoor in aanmerking. De maatregelen zullen tijdelijk en tot nader orde gelden, aldus de Raad. Advocaten zullen het voorschot via een formulier op de website van de Raad kunnen aanvragen.

Verdergaande maatregelen

Volgens de Vereniging Advocatenbelangen (VA) − die de maatregelen op Twitter “wederom een sigaar uit eigen doos” noemt − zijn meer en verdergaande maatregelen nodig om sociaal advocaten het hoofd boven water te kunnen laten houden. Dat liet zij in een fax aan minister Dekker (voor Rechtsbescherming) weten. Zo vraagt de VA om een direct uit te keren voorschot in de eerste week van april, dat als volgt wordt berekend: “25% van de jaaromzet toevoegingen 2019. Aflossing vindt plaats in twee jaar, met aanvangsdatum een jaar na het werk van start gaan van de zittingen.”

Volgens de VA is ook onduidelijk of de noodmaatregel zzp’ers van het kabinet ook geldt voor de advocatuur. Ze wil de garantie dat ook advocaten met een praktijk aan huis in aanmerking komen voor de algemene zzp-uitkering van vierduizend euro.

De vereniging heeft de minister gevraagd uiterlijk zaterdag 28 maart met een antwoord te komen.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top