Notariaat moet hard van zich afbijten

Delen:

Ruud van GervenNotarissen moeten fermer op de trom roffelen. De overheid draait het notariaat langzaam de nek om en daar moet hard tegen worden gestreden. De tijden waarin het allemaal niet zo veel uitmaakte, zijn voorbij. Dat zegt Ruud van Gerven, de nieuwe voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

De actiegroep ‘Notaris voor Rechtszekerheid’ – waarvan Van Gerven deel uitmaakt – nam vorige maand het roer in handen, nadat op 6 maart het KNB-bestuur door haar leden werd weggestuurd. Zij waren het niet eens met het gevoerde beleid. De KNB zou te weinig doen aan uitholling van de functie van de notaris door de politiek. Vorige week werd het nieuwe bestuur benoemd. Dat bestaat nu uit drie oude leden en drie nieuwe leden. Het zevende bestuurslid dat wordt voorgedragen is Hamith Breedveld, notaris bij Loyens & Loeff. Hij zal naar verwachting in de volgende vergadering van de ledenraad worden benoemd.

Van Gerven ziet zijn benoeming niet als een bekroning op de actie, maar hij noemt het wel ‘handig’. “Het is goed om zelf aan het roer te staan om het schip te kunnen sturen in de richting die wij voorstaan, ook al is het maar tijdelijk.” Hoogstens acht maanden zal de Nijmeegse notaris zijn rol als voorzitter vervullen. In november draagt hij het stokje over aan Franc Wilmink, de ‘inkomend’ voorzitter. Wilmink was eerder ook al inkomend voorzitter van het vorige bestuur. Het is nog altijd de bedoeling om hem te laten aantreden als voorzitter. Van Gerven is dus een soort interim-voorzitter. Op deze manier kunnen de oude bestuursleden zich nog even richten op de grote en complexe dossiers die al bij de KNB lagen en kunnen de ‘verse’ bestuurders zich focussen op de nieuwe speerpunten.

Gepokt en gemazeld

Het belangrijkste voornemen van de nieuwe voormannen is het maatschappelijk nut van de notaris voor het voetlicht brengen. In het najaar van 2011 is het notariaat door de politiek links en rechts flink ingehaald. Verschillende overheidsmaatregelen die al zijn ingevoerd of op stapel liggen, maken de rol van de notaris onnodig en dat zou de rechtszekerheid ernstig schaden. Van Gerven: “Een belangrijk onderdeel van het nieuwe beleid is dan ook een betere PR en betere lobby.” De KNB gaat daarom op zoek naar een boegbeeld. Iemand die gepokt en gemazeld is in de Haagse politiek. “Een persoon die in staat is om de deuren te openen naar politici en ministeries en in tv-praatprogramma’s optreedt. Het notariaat is tot nu toe veel te terughoudend geweest. De presentatie moet strakker en fermer. We hebben een ijzersterk product, onze meerwaarde is enorm. Dat moeten we laten zien.”

Gros

Daarnaast gaat de KNB inzetten op de onpartijdigheid van de notaris. Uit een oude beleidsnotitie blijkt dat de toekomst zou liggen in de adviesfunctie, dus belangenbehartiging van één partij. Maar volgens Van Gerven is de bijzondere meerwaarde van de notaris juist dat hij partijen verbindt. “Dat wil niet zeggen dat notarissen geen topadviseurs kunnen zijn, maar het gros werkt voor beide partijen. Anders kun je net zo goed advocaat of belastingadviseur worden. En daar zijn er al genoeg van.”

Verder zal de organisatie van de KNB grondig worden onderzocht. Er zal onder meer worden bekeken of er wel efficiënt genoeg wordt gewerkt en of het bureau van de KNB niet op een andere manier moet worden gestructureerd.

Schokgolf

In februari stuurde de actiegroep ‘Notaris voor Rechtszekerheid’ aan alle notarissen in Nederland een manifest waarin de groep pleitte voor een ander beleid, een andere organisatie én een nieuw bestuur. Op de vraag of het in beweging brengen van deze schokgolf binnen het notariaat op deze manier noodzakelijk was, antwoordt Van Gerven: “Tja, we hadden ook een briefje kunnen sturen naar het bestuur en de ledenraad, maar dat had echt niet (snel) tot dit resultaat geleid. Daar hadden we geen vertrouwen in. Chic of niet, we kunnen nu verder.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven