NOvA gaat door met hulplijn voor bedreigde advocaten

De Nederlandse orde van advocaten heeft besloten door te gaan met de Vertrouwensadvocaat, waarmee advocaten die te maken krijgen met een mogelijke bedreiging kunnen bellen. Het afgelopen half jaar is volgens de orde gebleken dat de hulplijn in een behoefte voorziet.

Delen:

Foto: Depositphotos

Advocaten die vrezen hun onafhankelijkheid te verliezen, omdat ze bijvoorbeeld te maken krijgen met ondermijnende criminaliteit, kunnen bellen met de Vertrouwensadvocaat. Dat gebeurde in het afgelopen half jaar vijftien maal. Voor de NOvA is dat een reden de voorziening te continueren, zo laat ze weten.

Structureel

De NOvA heeft besloten van de Vertrouwensadvocaat een structurele voorziening voor advocaten te maken. “De bellende advocaten stelden serieuze problematiek rondom de dreigende aantasting van hun onafhankelijkheid aan de orde, mede als gevolg van ondermijning. De NOvA vindt het belangrijk deze voorziening aan te blijven bieden aan advocaten.”

Voorbeelden van mogelijke aantasting zijn als een cliënt vraagt een groot geldbedrag in de kluis te bewaren. Of als een advocaat van een cliënt 10.000 euro extra krijgt overgemaakt om even wat extra tijd aan ‘de zaak’ te besteden, en twijfelt of dit wel in orde is.

Meedenken

Het team van vertrouwensadvocaten bestaat uit vijf ervaren advocaten die kosteloos telefonisch of per e-mail bereikbaar zijn. Zij variëren in rechtsgebied, achtergrond en geografische locatie. De vertrouwensadvocaten zijn ervaren vakgenoten die aan de hand van hun expertise, opleiding en ervaringen kunnen meedenken over mogelijke vervolgstappen, en praktische tips kunnen geven. “De vertrouwensadvocaten hebben de bellers goed kunnen ondersteunen en waar nodig kunnen doorverwijzen”, aldus de NOvA.

Een advocaat beslist zelf wie hij of zij belt. Bellen kan ook anoniem. Alles wat wordt besproken blijft vertrouwelijk. De Vertrouwensadvocaat opereert zelfstandig en onafhankelijk van de NOvA, lokale dekens en anderen.

Het team van vertrouwensadvocaten bestaat uit Janneke Gerbers, Noa de Leon, Maarten Meulemeesters, Geertjan van Oosten en Charles van der Voort. Gerbers is gespecialiseerd in het internationaal verbintenissenrecht, de andere vier in het strafrecht.

Taskforce Bescherming

De Taskforce Bescherming tegen ondermijning van de NOvA heeft eerder al verschillende andere initiatieven gelanceerd om de veiligheid van advocaten te vergroten. Zo zijn er weerbaarheidstrainingen (Mr. woonde twee jaar geleden zo’n training bij), een noodnummer en een noodknop voor bedreigde advocaten, en kunnen advocaten een objectscan van hun kantoor laten doen.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven