NOvA roept op tot togaprotest

Delen:

Foto: Chris van Houts

Samen met de specialisatieverenigingen roept de Nederlandse Orde van Advocaten alle advocaten op om donderdag 1 februari in toga te demonstreren tegen de bezuinigingen op het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand.

Aanleiding voor de demonstratie om 12.30 uur op de Hofplaats in Den Haag

is een debat in de Tweede Kamer op 1 februari over de gefinancierde rechtsbijstand en het rapport van de commissie-Van der Meer. Deze commissie stelt dat er jaarlijks een investering van € 127 miljoen extra nodig is. Het debat in de Kamer volgt op het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer van afgelopen donderdag.

Duidelijk signaal

“Na jarenlang praten, beleidsnota’s, kamerbrieven en allerhande onderzoeken is het tijd voor een duidelijk signaal vanuit de balie”, aldus algemeen deken Bart van Tongeren van de NOvA. Volgens Van Tongeren is de rek eruit en mag er niet langer beknibbeld worden op de toegang tot het recht. “Het kabinet houdt de hand op de knip. Wij komen op voor al die burgers die door toedoen van de overheid straks hun recht niet meer kunnen halen.”

Twee voor twaalf

Van Tongeren zegt dat het twee voor 12 is: “De bezuinigingen hebben hun tol geëist. We praten al jarenlang over verbeteringen van het stelsel, maar het stokt bij de daadwerkelijke uitvoering omdat de regering er geen budget voor wil vrijmaken.” Volgens Van Tongeren is de overheid zelf een van de grootste veroorzakers van het beroep op rechtsbijstand door het invoeren van nieuwe, complexe wetten. “Maar ook door het -soms tegen beter weten in- uitlokken of voeren van procedures. Je komt tegenover de overheid te staan en diezelfde overheid maakt het onmogelijk je recht te halen.”

Rol van de overheid

Volgens de NOvA moet er niet alleen geïnvesteerd worden om het stelsel te verduurzamen, maar moet de overheid ook aan de slag met het ontwikkelen van minder complexe en meer conflictmijdende regelgeving. Dan zijn mensen niet genoodzaakt bezwaar te maken en worden ze niet door de overheid voor de rechter gedaagd. Inmiddels is bij 60 procent van de zaken in het stelsel de overheid zelf partij. Het is volgens de NOvA van belang dat het kabinet zich dit realiseert en naar de rol van de overheid kijkt als het gaat om de druk op rechtsbijstand te beperken.
Het is niet de eerste keer dat advocaten demonsteren voor een betere toegang tot het recht. In 2008 en 2013 is ook gedemonstreerd tegen plannen om te bezuinigen op het stelsel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven