NOvA wil afluisteren advocaten voorkomen

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

Met een reeks maatregelen wil de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) voorkomen dat gesprekken tussen advocaten en gedetineerden worden opgenomen en afgeluisterd door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Ook komt er een plan om advocaten te beschermen tegen afluisteren door de Veiligheidsdiensten AIVD en MIVD.

Programmeerfout

Eind vorig jaar werd bekend dat de DJI telefoongesprekken tussen advocaten en cliënten heeft opgenomen en afgeluisterd. De DJI zegt dat een programmeerfout in de communicatieapp Telio de oorzaak was. In april van dit jaar was het weer raak.  Over verschillende dagen zijn 164 gesprekken opgenomen.

Geheimhouder

Het meest in het oog springende voorstel van de Algemene Raad van de NOvA is het plan om advocaten te verplichten tot registratie bij de DJI, tenzij de advocaat aangeeft niet als geheimhouder te worden geregistreerd. Nu werkt het nog andersom: registratie is vrijwillig. Als de advocaat niets aanvinkt, gebeurt er ook niets.  Gebleken is echter dat veel advocaten niet weten dat ze het vinkje moeten zetten. Die vrijwilligheid levert veel verwarring op, en doordat niet alle advocaten in het systeem staan, is de DJI minder alert op gesprekken met geheimhouders.

Beperken

Ook wil de Algemene Raad het aantal geregistreerde nummers beperken. Om de geheimhouding zo goed mogelijk te waarborgen, worden nu zoveel mogelijk verschillende telefoonnummers van advocaten in het systeem toegelaten. Van niet al die nummers staat echter vast dat ze nodig zijn voor het beschermen van geheime gesprekken.

Kantoorverantwoordelijke

Om de verantwoordelijkheid van de advocaat voor de juistheid van de ingevoerde nummers te vergroten, overweegt de Algemene Raad een scheiding van nummers. Advocaten zijn zelf verantwoordelijk voor hun directe vaste- of mobiele telefoonnummer en de ‘kantoorverantwoordelijke’’ (secretaresse of compliance officer) zorgt voor de invoer en het beheer van kantoornummers.

Commissie

De Algemene Raad wil in de loop van dit jaar met voorstellen komen aan het College van Afgevaardigden. De Raad wacht eerst het onderzoek naar nummerherkenning bij de DJI af. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijke commissie onder voorzitterschap van Erik van den Emster, voormalige voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. De andere leden zijn advocaat Patrick van der Meij (Cleerdin & Hamer Advocaten) en ict-deskundige Ronald Prins.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top