NVvR-voorzitter: ‘Minister prijst ons uit de markt met ambitieloze agenda’

Het cao-overleg tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak zit nog steeds muurvast. Maar na “vijftig radiostille dagen” is NVvR-voorzitter Marc Fierstra wel door minister Weerwind voor een gesprek uitgenodigd. Dat vertelt Fierstra in een ‘bijpraatvideo’ aan de leden.

Delen:

Nee, begint de vakbondsvoorzitter (in het dagelijks leven raadsheer in de Hoge Raad) zijn verhaal, de minister heeft nog steeds geen concreet nieuw aanbod gedaan. De cao-besprekingen, die in december door de NVvR werden opgeschort, zitten nog muurvast.
Toch ziet Fierstra wel beweging, zo zegt hij in de You-Tubevideo: beweging bij de leden van de NVvR. “Niet alleen om justitiabelen nu en in de toekomst beter te kunnen helpen, maar ditmaal blijken we ook bereid te zijn om voor onszelf op te komen. We zijn het beu om voortdurend overboekt te worden, om het aanpakken van werkdruk alleen in de toekomende tijd te bespreken.”

Werkonderbrekingen

Inmiddels hebben zes bijeenkomsten plaatsgevonden waarop de vakbond de leden informeert. De opkomst is hoog volgens de NVvR. Er staan nog bijeenkomsten in Breda, Maastricht en Utrecht op het programma. De actiebereidheid onder rechters en OM’ers blijkt groot. Fierstra: “We zien overal collega’s die vinden dat we nu streep in het zand moeten zetten, zelfs als dat zou betekenen dat we werkonderbrekingen moeten houden.” Er is onlangs een landelijk actiecomité opgericht om eventuele acties voor te bereiden.

Kortzichtig

Of er intussen op het ministerie ook iets gebeurt weet de NVvR niet. Fierstra is wel door minister Weerwind (voor Rechtsbescherming) uitgenodigd voor een gesprek. “Het is geen onderhandelingsmoment, maar wel de eerste beweging na vijftig radiostille dagen.”
Dat de minister in de media zegt dat de werkdruk waaronder Rechtspraak en OM al langere tijd gebukt gaan niet via de cao kan worden opgelost, noemt de NVvR-voorzitter kortzichtig. Met goede arbeidsvoorwaarden kun je zorgen dat mensen blijven, en kun je nieuwe mensen aantrekken, wat nodig is om iets aan het rechterstekort te doen. “Met zijn ambitieloze agenda prijst de minister ons uit de markt.”

Ideeën

Terwijl er uit het ministerie vooralsnog geen plannen zijn gekomen om het werk behapbaarder en aantrekkelijker te maken, hebben de NVvR-leden tijdens de recente bijeenkomsten wel wat ideeën geopperd: hogere beginsalarissen, een startbonus, tijdelijke toeslagen bij structurele onderbezetting, meer vrije tijd voor overbelaste magistraten. Fierstra: “Dat past allemaal prima in een cao.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven