Rechters en officieren opstand: vakbond richt Landelijk Actiecomité op

Het is de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak menens. Na het stopzetten van de cao-onderhandelingen in december werd met acties gedreigd als de minister voor Rechtsbescherming niet met een beter aanbod zou komen. Daartoe is nu een comité in het leven geroepen.

Delen:

Depositphotos_417883458_S
beeld: Depositphotos

Een “schoffering van de rechterlijke macht” werd het cao-aanbod van minister Weerwind (D66) genoemd tijdens een onlineledenraadpleging eind vorig jaar. De leden van de rechterlijke macht zouden er in de voorstellen van het ministerie onder de streep op achteruit gaan: geen serieuze inflatiecorrectie, schrapping van een bestaande onkostenvergoeding en geen tegemoetkoming voor het vele overwerk om de onderbezetting op te vangen, wat ook geldt voor officiers van justitie.

Maat is vol

De lijst met grieven is lang. De werkdruk is hoog door het structurele overwerk, de veiligheid van togadragers is in het geding en verlofdagen moeten steeds eerder worden ingepland. De cao-onderhandelingen werden daarom in december na zeven overlegrondes stopgezet. De maat is vol, en daarom kondigde de NVvR aan actieweek te gaan organiseren als Weerwind niet over de brug zou komen. Over de invulling daarvan is de vakbond nu in gesprek met rechters en officieren uit alle windstreken.

Tournee

De eerste drie bijeenkomsten in het Haagse Paleis van Justitie, het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch en de rechtbank te Haarlem trokken ruim tweehonderd bezoekers. Omdat er in de rest van het land eveneens behoefte bestaat om het gesprek aan te gaan, zijn zes nieuwe data toegevoegd tussen 2 en 26 februari: in Leeuwarden, Zwolle, Amsterdam, Breda, Maastricht en Utrecht.

Op de barricade

Om de campagne te coördineren is nu een vierkoppig gezelschap geformeerd, het Landelijk Actiecomité, bestaande uit Evert van der Molen (rechtbank Amsterdam), Frank Schoonen (rechtbank Rotterdam), Joost van Bree (OM) en NVvR-voorzitter Marc Fierstra. Onder hun regie zullen de naderende landelijke acties worden voorbereid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven