Rechters en officieren van justitie dreigen minister Weerwind met acties

Stakende rechters en officieren van justitie? Stiptheidsacties in de rechtszaal? In toga de straat op? Als minister Weerwind (Rechtsbescherming) geen beter cao-bod doet, komt er een landelijke actieweek, zo kondigt vakbond NVvR aan.

Delen:

Depositphotos_323197646_S-protest kleiner
beeld: Depositphotos

De maat is vol voor veel rechters en officieren van justitie. Tijdens een online ledenraadpleging vlak voor kerst bleek de onvrede onder leden van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak groot. Het cao-bod van minister Weerwind werd zelfs “een schoffering van de rechterlijke macht” genoemd. Uit de reacties tijdens de bijeenkomst bleek dat de magistraten bereid zijn actie te voeren als er geen beter voorstel komt.

Geen tegemoetkoming overwerk

De ledenraadpleging werd gehouden nadat de NVvR zich begin december na zeven gespreksrondes genoodzaakt zag het cao-overleg op te schorten. Volgens de vakbond gaan de leden van de rechterlijke macht er in de voorstellen van het ministerie onder de streep op achteruit. Zo wordt geen serieuze compensatie geboden voor de inflatie en wil de minister een al dertig jaar bestaande onkostenvergoeding afschaffen. Bovendien is er geen tegemoetkoming voor het structurele overwerk van rechters en officieren van justitie als gevolg van de onderbezetting van Rechtspraak en Openbaar Ministerie.

Onaantrekkelijke werkgever

De NVvR noemt het cao-bod “onbespreekbaar en onbegrijpelijk” en stelt dat het, in combinatie met de hoge werkdruk en de veiligheid van togadragers die in het geding is, de rechterlijke macht tot een onaantrekkelijke werkgever maakt. Ze verwijt de minister een gebrek aan ambitie om hier iets aan te doen.

Massale steun

Tijdens de ledenraadpleging toonde rechter Evert van der Molen, voorzitter van het cao-team van de NVvR, zich blij met de massale steun voor de opschorting van het overleg. Hij zinspeelde op actie. “Het komt er nu op aan om onze woorden kracht bij te zetten; als de minister ons niet tegemoetkomt, moet hij echt rekening houden met verdergaande acties.”

Actieweek

Aan de voorbereiding daarvoor wordt inmiddels gewerkt. Als de minister niet met een beter cao-bod komt, zal een landelijke actieweek worden gehouden. Hoe die precies gaat worden ingevuld is nog onbekend, meldt een woordvoerder van de NVvR desgevraagd. Binnenkort worden in Den Haag, Den Bosch en Haarlem informatiebijeenkomsten gehouden om daarover met leden van gedachten te wisselen.
Tot op heden heeft de NVvR niets meer vernomen van minister Weerwind.

Driekwart

Bijna driekwart van de 2600 rechters en 800 officieren van justitie is lid van de NVvR. De laatste maanden − ten tijde van de onderhandelingen − is de bond met een paar honderd leden gegroeid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven