OM Breda doneert in beslag genomen crimineel bezit aan goede doel

Het Openbaar Ministerie in Breda is gestart met het doneren van spullen die in beslag genomen zijn bij criminelen. Het gaat om onder meer kleding, speelgoed en andere artikelen met een relatief geringe waarde. De spullen komen ten gunste van diverse goede doelen.

Delen:

Foto: Depositphotos

“We willen graag wat teruggeven aan de maatschappij”, zo legt officier van justitie Inge Peters uit tegenover Omroep Brabant. In plaats van in beslag genomen goederen te vernietigen – zoals doorgaans gebeurt – heeft het OM in de regio Zeeland-West-Brabant besloten om de komende periode te proefdraaien met het doneren ervan.

Sommige spullen – zoals wapens en mobiele telefoons – worden alsnog vernietigd, maar verder wordt alles wat van waarde is voor goede doelen de komende periode gedoneerd. In de eerste batch ging het om 259 gloednieuwe spullen.

Maximaal honderd euro

Alleen artikelen met een maximale geschatte waarde van honderd euro of minder komen in aanmerking voor donatie. Duurdere spullen kunnen worden verkocht, waarbij de opbrengsten naar de staatskas vloeien.

Eenmaal gedoneerde spullen mogen bovendien niet worden doorverkocht. Daarom is gekozen ze te doneren aan goede doelen, die een concrete bestemming hebben voor de spullen die ze ontvangen. De meeste spullen uit de eerste gedoneerde batch, zullen worden verzonden naar projecten in ontwikkelingslanden.

Herbestemmingen

Het initiatief in Breda staat niet op zichzelf. Steeds vaker zijn er lokale initiatieven waarbij in beslag genomen goederen een maatschappelijk verantwoorde herbestemming krijgen. In dat kader werden eerder al slaapzakken van drugsuithalers in de Rotterdamse haven gedoneerd aan daklozenopvangcentra. En in Schiedam is een in beslag genomen pand herbestemd als leer- en werkplaats voor kansarme jongeren.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven