Ondernemingrechtartikelen van studenten gebundeld

Een groepje studenten met een voorliefde voor het ondernemings- en het insolventierecht heeft zich verdiept in een actuele ondernemingsrechtelijke thema’s. De artikelen die daaruit voortgekomen zijn, zijn gebundeld in het boek 'Ondernemingsrechtjuristen van de toekomst'.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het initiatief tot deze samenwerking werd genomen in 2019 met als doel om studenten met een voorliefde voor het ondernemings- en het insolventierecht tijdens de eindfase van hun studie een extra uitdaging te bieden door het schrijven van een artikel op dit vakgebied. Een geselecteerde groep studenten heeft zich verdiept in een aantal actuele ondernemingsrechtelijke thema’s met wetenschappelijke en praktische relevantie. Voor sommige van de auteurs ging het om een bewerking van hun scriptie, terwijl andere zich in een geheel nieuw onderwerp hebben verdiept. Alle auteurs waren in de periode 2018-2019 student aan de Erasmus Universiteit of de Universiteit Maastricht.

In deze bundel zijn bijdragen opgenomen die het hart van het nationale ondernemingsrecht raken zoals de bijdrage over het verschil tussen de naamloze en de besloten vennootschap, de bijdrage over tegenstrijdig belang, bestuurdersaansprakelijkheid in arbitrage en over de bescherming van de door de Ondernemingskamer benoemde functionaris. Voorts wordt het snijvlak tussen het ondernemingsrecht en andere rechtsgebieden en nieuwe ontwikkelingen opgezocht. De bijdrage over autonome robots en blockchain vormt een mooi voorbeeld van het aansluiten bij nieuwe ontwikkelingen die het ondernemingsrecht ongetwijfeld zullen gaan beïnvloeden. De twee bijdragen over de wet onderhands akkoord enerzijds en bestuurdersaansprakelijkheid en arbitrage anderzijds vormen dan weer een mooi voorbeeld van onderwerpen waarbij het grensvlak tussen het ondernemingsrecht en andere rechtsgebieden zoals het insolventierecht wordt opgezocht. Tot slot zijn in deze bundel bijdragen opgenomen met een Europeesrechtelijke oriëntering. In dit verband kan worden gewezen op de laatste twee bijdragen waarin enerzijds de grensoverschrijdende omzetting en splitsing en anderzijds de erkenning van het groepsbelang op Europees niveau centraal staat. De verschillende bijdragen zijn afgesloten in augustus 2020.

‘Ondernemingsrechtjuristen van de toekomst’ is een uitgave van Uitgeverij Paris.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top