Onderzoek naar BTW-nummer na klacht juriste

Delen:

Isabelle Warlam (Wárlám Legal)

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) doet na een klacht van de Amsterdamse juriste Isabelle Wárlám (Wárlám Legal) onderzoek naar de handelwijze van de Belastingdienst. Wárlám keert zich tegen het opnemen van het Burger Service Nummer (BSN) in het BTW-nummer van eenmanszaken.

Volgens Wárlám, die is gespecialiseerd in privacy en e-commerce, bestaat er risico op misbruik als het BSN-nummer deel uitmaakt van het BTW-nummer van eenpitters. Ze maakte daartegen vergeefs bezwaar bij de Belastingdienst en schakelde vervolgens de Autoriteit Persoonsgegevens in met het verzoek om te bemiddelen.

Weinig zin

Volgens woordvoerder Frederique Hermie van de AP heeft bemiddeling weinig zin, omdat de standpunten van beide partijen daarvoor te ver uit elkaar liggen. Wel is de AP een onderzoek gestart naar de handelwijze van de Belastingdienst. “Er wordt al langer discussie gevoerd over de vraag of het BSN-nummer deel mag uitmaken van het BTW-nummer van zzp’ers,” zegt Hermie. “Wij willen weten of dit nu wel of niet is toegestaan volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens.” De resultaten worden dit najaar verwacht.

De Belastingdienst denkt dat het allemaal wel meevalt met de risico’s. Fraude met het BSN is volgens de dienst geen issue, omdat een fraudeur met alleen een BSN niets kan.

Wárlám is bij de Rechtbank Amsterdam in beroep gegaan tegen de afwijzing van haar bezwaar door de Belastingdienst.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven