Onderzoek naar onrust rechtbank Noord-Nederland aanbesteed

Delen:

De rechtbank Noord-Nederland is een aanbestedingstraject gestart voor een onafhankelijk, extern onderzoek naar de onrust binnen de rechtbank Noord-Nederland. Vorig jaar stapte rechtbankpresident Maria van de Schepop op na artikelen op mr-online over de managementcultuur en de gebrekkige communicatie door het gerechtsbestuur.

Interne bijeenkomst

Sinds 1 januari is Herman van der Meer waarnemend president van de rechtbank. Het rechtbankbestuur wil dat het onderzoek zich richt op vijf incidenten die vorig jaar plaatsvonden. Het bestuur heeft de kritische rechter Edzard van Weringh een eigen column op het interne netwerk Intro gegeven en nadien weer ontnomen, alle drie management-assistentes van het bestuur zijn gelijktijdig vertrokken en het bestuur heeft de bedrijfsarts vervangen. Verder heeft voorzitter Sietske Dijkstra van de integriteitscommissie haar taak neergelegd en hebben media geciteerd uit interne stukken en verslag gedaan van het besprokene op een interne bijeenkomst.

Organisatiecultuur

In het onderzoek komt ook de organisatiecultuur aan bod, voor zover deze samenhangt met de incidenten. Tot slot zal het onderzoek zich richten op de eventuele gevoelens van sociale onveiligheid.
Verder vermeldt de onderzoeksopdracht dat het onderzoek dient te bestaan uit dossieronderzoek, feitenonderzoek door middel van interviews, een enquête naar de sociale veiligheid onder alle medewerkers van de rechtbank en een cultuuronderzoek.

Afronding voor de zomer

De aanbesteding voor het onderzoek wordt uitgevoerd door de centrale inkoopafdeling bij de Raad voor de rechtspraak. Herman van der Meer is opdrachtgever. Het streven is om het onderzoek en de bespreking van de resultaten voor de zomer af te ronden.

Medewerkers en ondernemingsraad

Voorafgaand aan het aanbestedingstraject heeft Van der Meer de opdracht voor het onderzoek geformuleerd. Alle medewerkers hebben de opdrachtformulering in concept gekregen met het verzoek om suggesties te doen. Met de ondernemingsraad is vervolgens overeenstemming bereikt over de definitieve opdrachtformulering. De vakbonden zijn medio januari bijgepraat over de stand van zaken.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven