Online scheiden kan weer

Delen:

Online een echtscheiding regelen is binnenkort weer mogelijk. Naar verwachting gaat de nieuwe website www.uitelkaar.nl eind deze week of begin volgende week in de lucht. De online scheidingssite Rechtwijzer uit Elkaar van innovatie-instituut HiiL krijgt zo een doorstart.

Weeffouten

“We hebben wel geleerd van de weeffouten van Rechtwijzer Uit Elkaar,” verklaart CEO Kaspar Scheltema van het nieuwe bedrijf Uitelkaar. HiiL moest de stekker uit het project halen omdat het financieel niet haalbaar was. Uitelkaar.nl heeft daarom de kosten omlaag gebracht en het tarief voor de deelnemers verhoogd tot 425 euro per persoon. Ook werkt Uitelkaar.nl met een nieuw IT-systeem (de ‘motor’) dat beter kan inspelen op de klantwensen.

Software

De software zelf is ook aangepast. “Echtscheiding is lastig te automatiseren,” legt Kaspar Scheltema uit. Chief Operations Officer Laura Kistemaker vult aan: “Digitale conflictoplossingstools zijn vaak  gericht op e-commerce, en zijn geschikt voor mensen die er vaak mee werken. Maar voor een emotioneel proces als een echtscheiding heb je een ander systeem nodig.”

Intake

Voor de gebruikers werkt het systeem ongeveer als Rechtwijzer uit Elkaar. De partners doen ieder apart een intake. Het systeem vraagt naar hun wensen, en doet aan de hand daarvan ook suggesties voor oplossingen. Dit proces leidt uiteindelijk tot een scheidingsplan dat wordt beoordeeld en zo nodig aangepast door een advocaat. Die zorgt ook voor de afhandeling door de rechtbank. Binnen enkele maanden kan een echtscheiding dan geregeld zijn.

Michiel Scheltema

De vader van Kaspar Scheltema, Michiel Scheltema, is adviseur van Uitelkaar. Michiel Scheltema is een pleitbezorger van innovatieve conflictbeslechting en noemt het jammer dat Rechtwijzer uit Elkaar is gesneuveld: “Vooral omdat gebruikers het echt waarderen.”

Innovatie

Michiel Scheltema was staatssecretaris van Justitie, hoogleraar in Groningen, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en medeoprichter van HiiL. Laura Kistemaker was bij HiiL betrokken bij Rechtwijzer uit Elkaar. Kaspar Scheltema is afkomstig uit de luchtvaartindustrie, waar hij veel te maken had innovatie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven