Onmisbare tips om een (nóg) betere advocaat te worden

Delen:

Het aantal advocaten in Nederland zit al een hele tijd in de lift. Hoewel de meeste advocaten in ons land niet om werk verlegen zitten, kan het toch geen kwaad om actief op zoek te gaan naar manieren om een (nog) betere advocaat te worden. Dat kan je in de toekomst alleen maar meer werk opleveren.

Maar: je moet niet vergeten dat het werk als advocaat ontzettend zwaar kan zijn. Je hebt vaak al zoveel te doen dat je soms niet weet waar je moet beginnen. Daarom lees je in dit artikel enkele onmisbare tips om een betere advocaat te worden zonder dat je daar al te veel moeite voor hoeft te doen.

Blijf jezelf ontwikkelen door juridische cursus of training

Zo is het belangrijk om je, eigenlijk binnen welke branche dan ook, te blijven ontwikkelen in je vak. Dit kun je onder andere doen door regelmatig belangrijke stukken en onderzoeken binnen het advocatuurschap te lezen, maar ook door eens in de zoveel tijd een juridische cursus of training te volgen. Dit soort cursussen zijn eigenlijk onmisbaar wanneer je een sterke praktijk op wil bouwen en je volledig up to date wil blijven in deze branche.

Daarnaast moeten de meeste advocaten sowieso iedere twee jaar een zogeheten WWFT-cursus volgen (de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Mensen die werken als compliance officer bij een advocatenkantoor moeten dit zelfs eens in het jaar doen. Maar: ook naast deze verplichte cursus zijn er talloze trainingen waar je baat bij hebt. Denk aan een verdiepingstraining of een patrooncursus om zo een betere advocaat (en werkgever) te worden.

Huur assistenten en medewerkers in voor extra hulp

Beschik je over je eigen advocatenkantoor dan kun je geen betere advocaat worden wanneer je geen hulp krijgt. In andere woorden: het inhuren van assistenten en andere medewerkers is noodzakelijk om zelf een betere ondernemer (en advocaat) te worden. Er zijn namelijk altijd taken die je liever aan een ander over laat zodat je jezelf kunt focussen op het kerndoel van je kantoor en je eigen werk.

Daarbij is het wel zo fijn om een team om je heen te hebben met dezelfde doelen en visies. Het spreekwoord: “vele handen maken licht werk” bestaat niet voor niets en is van toepassing voor veel soorten banen, waaronder het werk als advocaat. Vind je het lastig om als advocaat een soort rol als teamleider op te nemen binnen je advocatenkantoor? Ook daarvoor zijn diverse trainingen te volgen waarbij je meer leert over het leiding geven aan een groepje mensen.

Laat je schrijfwerk altijd nalezen door een ander

Zoals je zelf waarschijnlijk wel weet, schrijven advocaten ontzettend veel. Ze schrijven niet zomaar iets, maar teksten die gevolgen kunnen hebben voor deelnemende partijen waarvoor de advocaat wordt ingeschakeld. Hoewel niet iedere advocaat een schrijftalent is, is het wel belangrijk dat dergelijke teksten compleet en volgens de regels worden geschreven. Wanneer je van jezelf weet dat dat geen sterk punt is, is het aan te raden om je schrijfwerk altijd na te laten lezen door iemand anders.

Zelfs wanneer je wel goed kunt schrijven, is dit prettig omdat er altijd foutjes in kunnen staan waar je zelf overheen leest. Door iemand met verstand van zaken hiervoor in te schakelen, verbeter je de kwaliteit van je stukken en de productiviteit van jezelf. Daarbij leer je om beter te schrijven en automatisch om een betere advocaat te worden. Fouten die je zelf niet zag, kun je nakijken om een volgende keer niet meer te maken. Ideaal!

Meer bewegen en naar buiten op een werkdag

Tot slot een tip waarmee je indirect invloed hebt op je werk: probeer om iedere dag meer te bewegen. De meeste advocaten zitten veel, omdat het voornamelijk een zittend beroep is. Wist je dat je hersenen automatisch wat stiller komen te staan wanneer je lichaam dat ook voor lange tijd doet? Voldoende bewegen zorgt ervoor dat je lijf én geest een boost krijgen waarna je productiever bent en überhaupt gemotiveerder bent om weer aan het werk te gaan. 

Daarom is het van groot belang om om de zoveel tijd te gaan staan of even te gaan wandelen. Gebruik de pauze om een frisse neus te halen en een blokje om te gaan en/of plan meetings in die je al wandelend kunt doen. Wat je ook kunt doen, is een zogeheten sta-zit-bureau aanschaffen waarbij je zowel zittend als staand werk achter je computer kunt doen. Door regelmatig staand te werken, merk je vanzelf dat je meer concentratievermogen krijgt en je beter je werk kunt doen.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven