Ook gedonder bij OM Midden-Nederland

Delen:

bliksemEr blijkt nu ook gedonder bij het Openbaar Ministerie (OM) Midden-Nederland. Geregeld zijn dossiers incompleet en worden er bijvoorbeeld dagvaardingen te laat verstuurd. Eerder werd al bekend dat er van alles mis gaat bij de parketten Noord-Nederland, Zeeland-West-Brabant en Oost-Nederland. De problemen doen zich voor sinds de fusie tussen de parketten als gevolg van de herziening van de gerechtelijke kaart.

Het disfunctioneren van het OM leidt tot forse kritiek vanuit de rechtspraak en de advocatuur (klik hier, hier en hier).

Het OM ontkent de problemen niet. Zo beloofde plaatsvervangend hoofdofficier van justitie John Remmerswaal (OM Zeeland-West-Brabant) eind juni beterschap na de zomer.

Het OM Midden-Nederland trekt eveneens het boetekleed aan. Persofficier Marie-Louise van Maarseveen zei tegenover RTV Utrecht dat ze met minder mensen steeds meer zaken moeten afdoen. Dat gecombineerd met de verhuizing zorgt er volgens Van Maarseveen voor dat het proces en het interne werken niet optimaal verloopt. Het parket Midden-Nederland plaatste gisteren ook nog een schriftelijke reactie online. Daarin staat onder meer: “Het parket onderkent, en heeft al eerder onderkend, dat er in de organisatie van het parket de laatste maanden fouten worden gemaakt die de professionals in de sector belemmeren in hun werk en directe gevolgen hebben voor slachtoffers en verdachten. De oorzaak moet vooral gevonden worden in een aantal ingrijpende veranderingen die de organisatie op dit moment doormaakt.” En: “Medewerkers doen hun uiterste best om de zaken zo tijdig en goed mogelijk aan te leveren met als doel om de overlast voor betrokkenen te voorkomen of te beperken. Dat er toch fouten worden gemaakt, wordt door de hele organisatie niet alleen betreurd; ook wordt er alles aan gedaan om ze weer recht te zetten.”

Het OM Midden-Nederland zou binnenkort in gesprek gaan met de advocatuur om oplossingen te vinden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven