Na notarissen nu ook ruzie bij deurwaarders

Delen:

Na notarissen nu ook ruzie bij deurwaardersNa onenigheid binnen het notariaat, rommelt het nu ook bij de deurwaarders. Ook bij hen wordt de beroepsorganisatie geconfronteerd met kritische geluiden ‘uit het veld’ over het gevoerde beleid. Maar liefst 250 deurwaarders verzetten zich met hand en tand tegen beleidsbeslissingen die de onafhankelijkheid van de deurwaarder aangaan.

Vorige week zocht een groot aantal deurwaarders, die zich hebben verenigd in ‘Het Genootschap van Onafhankelijke Gerechtsdeurwaarders’, de media op. Uit een persbericht blijkt dat zij ernstig verontrust zijn over een nieuw vast te stellen verordening die betrekking heeft op de onafhankelijkheid van de deurwaarders. De ledenraad, het hoogste orgaan van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), heeft namelijk besloten dat derdeparticipatie tot 49% in deurwaarderspraktijken mogelijk moet zijn. Het Genootschap stelt dat hiermee de onafhankelijkheid van gerechtsdeurwaarders ernstig wordt bedreigd en verzet zich dan ook ferm tegen het vastleggen van een dergelijke regel. Derdeparticipatie moet juist worden verboden, vindt het Genootschap.

Prematuur

Een spookachtig fenomeen. Zo omschrijft KBvG-voorzitter John Wisseborn KBvG de actiegroep. “Het is een beetje een geheim genootschap. We weten niet precies wie het zijn. Ze beweert uit 250 leden te bestaan, maar tot nu toe is dat niet hard gemaakt.” De voorzitter maakt zich weinig zorgen over zijn beroepsgroep. “Ik ben niet zo bang aangelegd”, zegt hij laconiek, “niet elk meningsverschil leidt direct tot verscheurdheid.” Wel verbaast hij zich over de actie en voelt hij zich overvallen. “We luisteren altijd goed naar onze leden, gaan met ze in gesprek en staan open voor discussie. Het is merkwaardig dat de interne democratische mogelijkheden niet worden benut. Er is nog veel mogelijk binnen de ‘normale kaders’. Ik heb niet zo’n zin om dit voor het oog van heel Nederland uit te vechten. Bovendien vind ik de reactie wat prematuur.” Wisseborn legt uit dat de concepttekst van de verordening nog niet bekend is gemaakt en dat het de genootschapsleden nog weleens zou kunnen meevallen. “Wacht eerst die tekst af alvorens te krakelen. Ik heb namelijk de stellige overtuiging dat ze zich achter hun oren zullen krabben. Het is niet zo’n gekke regeling.”

De KBvG bestaat uit 950 leden en de algemene ledenvergadering heeft in 2009 met 90% van de stemmen een positief advies gegeven over de huidige verordening die derdenparticipatie al toestaat. De ledenraad heeft de verordening vervolgens met een tweederde meerderheid aangenomen. “Anders dan het genootschap stelt, is er dus geen sprake van een nieuwe koers. Het is juist het genootschap dat een nieuwe koers wil inslaan”, aldus Wisseborn.

Publieke opinie

Alex Vanhommerig, een van de genootschapsleden en deurwaarder in Enschede, vertelt dat in de praktijk inderdaad al veel derden in kantoren geparticipeerd zijn, bijvoorbeeld rechtsbijstandverzekeraars. “Maar dat moet juist worden teruggedraaid. Elke derdeparticipant wil zeggenschap hebben over het gedrag van de deurwaarder. Dat is niet te verenigen met onze positie als deurwaarder in het rechtsbestel. Het op de helling zetten van onze onafhankelijkheid is dodelijk voor het ambt. Dat dit onwenselijk is, blijkt ook uit een kritische noot van de minister van Veiligheid en Justitie in dit dossier. De minister heeft aangegeven meer te voelen voor de zogeheten ‘nuloptie’ welke inhoudt dat geen enkele participatie door derden mogelijk is. Maar de KBvG laat dit gewoon links liggen.”

Bovendien stelt Vanhommerig dat de noodzaak voor derdeparticipatie onduidelijk is. “Er wordt gezegd dat onvoldoende managementkwaliteit en onvoldoende kapitaal binnen de deurwaarderskantoren een reden zijn om inbreng van derden mogelijk te maken. Maar dat lijkt ons geen oplossing. Deurwaarders die het verknallen, moeten zelf op de blaren gaan zitten; hun ontslag indienen. Zo simpel is het.”

In het najaar van 2011 stuurde het Genootschap al een manifest aan alle leden van de KBvG waarin het zich uitdrukkelijk verzet tegen derdeparticipatie. Dat is inmiddels ondertekend door ruim 250 deurwaarders. volgens Vanhommerig. “We hebben geprobeerd het KBvG-bestuur en de ledenraad op andere gedachten te brengen, maar dat is helaas niet gelukt. Op deze manier willen we dat de publieke opinie zich ermee gaat bemoeien.”

Binnenkort zal de nieuwe regeling in de algemene ledenvergadering worden besproken. Wisseborn roept alle leden op massaal naar deze bijeenkomst te komen. Vóór deze bijeenkomst gaat het KBvG-bestuur zelf nog in gesprek met het Genootschap. Dat zal ergens deze maand plaatsvinden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven