Almaar toenemende onenigheid notariaat

Delen:

Er ontstaan steeds meer tegenstellingen binnen het notariaat. Opnieuw heeft zich een actiegroep gemeld die vindt dat het allemaal helemaal anders moet. Deze groep neemt afstand tot de ‘coupplegers’ (‘Notaris voor rechtszekerheid’) die eerder deze maand het aftreden van het KNB-bestuur eisten. Volgens de nieuwe club die zich ‘Notaris voor kwaliteit’ noemt, wordt door de coupplegers te veel op de man gespeeld en kenmerkt hun verzet tegen het KNB-bestuur zich door achterhaalde denkbeelden over de positie van de notaris.

Adriaan RothfuszDe nieuwe actiegroep is een initiatief van Adriaan Rothfusz en Cok Zijerveld (beiden (kandidaat-)notaris bij Turn Legal). Zij hebben een stuk geschreven dat dient als tegenvoorstel voor dat van de groep ‘Notaris voor rechtszekerheid’ die ruim een week geleden een brief naar alle notarissen in Nederland stuurde. Daarin wordt gesteld dat de KNB zich niet of te weinig inzet tegen uitholling van het vak door de politiek. Zij roepen daarom op het huidige KNB-bestuur af te zetten en een nieuwe koers te varen, gericht op het bewerken van de politiek.

Rothfusz vindt de opvattingen van de coupplegers nogal overtrokken. “Ik vind het helaas moeilijk om dit allemaal serieus te nemen”, zegt hij. “Ze beweren dat de politiek het hele notariaat om zeep wil helpen. Dat is echt niet het geval. Verder blijft het volledig onduidelijk wat ze nu precies willen. Uit niets blijkt welk ander beleid zij voor ogen hebben of wie dat beleid zou moeten gaan uitvoeren. Ik vind dit allemaal nogal schadelijk voor de beroepsgroep.”

Rothfusz denkt dat ‘Notaris voor rechtszekerheid’ uit is op de politieke of overheidsbescherming van het notariaat. Terug naar de vaste tarieven, terug naar het traditionele afstandelijke notariaat. Dat blijkt in ieder geval uit eerdere standpunten van deelnemers aan de couppoging. “Het water staat deze mensen blijkbaar aan de lippen. Men is bang dat het hele notariaat ten onder gaat. En in plaats van te bedenken wat ze daar zelf aan kunnen doen, zoeken ze een zondebok. In 2009 richtten zij hun pijlen via een open brief op de politiek, zonder resultaat. Nu is het KNB-bestuur aan de beurt. Het is allemaal op de persoon gericht en het gaat niet over de inhoud. Dat vind ik bijzonder flauw en kinderachtig. Natuurlijk zijn wij ook van mening dat er wel wat moet gebeuren in het notariaat, maar op deze manier los je niets op.”

Fuseren

Reden genoeg voor Rothfusz en zijn collega om dus nu zélf in de pen te kruipen. Zij vinden dat het notariaat voornamelijk zelf verantwoordelijk is voor de huidige problemen en dat het dus ook aan de beroepsgroep is om die problemen aan te pakken en op te lossen. Het notariaat fixeert zich volgens hen te veel op hun monopoliepositie. “Wij pleiten voor een ondernemende notaris. Er moet niet worden gekeken naar wat we niet (meer) hebben, maar wat we wel hebben. De mogelijkheden op de markt worden nauwelijks benut.”

‘Notaris voor kwaliteit’ stelt onder meer een fusie of in ieder geval een verregaande samenwerking met de Nederlandse Orde van Advocaten voor. Volgens Rothfusz vertoont het notariaat veel overeenkomsten met de advocatuur en zou veel binnen het notariaat op vergelijkbare wijze kunnen worden georganiseerd. “Bovendien heeft de advocatuur een betere lobby, daar zouden we misschien ook wat van kunnen opsteken.”

Verder zijn de nieuwe actievoerders van mening dat het ‘gildesysteem’ van het notariaat, achterhaald is. De tweemans-groep stelt dat ‘de notariële wet- en regelgeving onterecht is gebaseerd op de aanwezigheid van een gildesysteem en een daarmee gepaard gaande onderlinge solidariteit’.

Het nieuwe voorstel is inmiddels gestuurd naar het KNB-bestuur en alle leden uit de ledenraad. Het stuk is als discussiestuk meegestuurd ter voorbereiding van de extra ledenraadsvergadering op 6 maart. Rothfusz: “Op internet wordt er druk en constructief over ons voorstel gediscussieerd, men is blij dat er een concreet en vernieuwend voorstel ligt, daar is duidelijk behoefte aan. Er gaan stemmen op om ons voorstel als uitgangspunt te nemen voor de veranderingen in het notariaat. We zullen zien hoe het verder gaat, anders dan de coupplegers zijn wij niet uitgenodigd voor de ledenraadvergadering.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven