Opstarten na je vakantie? Zo doe je dat!

Iedereen kent het wel. Het einde van de vakantie is in zicht, nog even de laatste dingen regelen en dan weer aan het werk. Een ander ritme, op tijd opstaan, de wekker die gaat en vooral je hersenen weer op een totaal andere wijze gebruiken. Van mogen naar moeten vergt weer energie en aanpassing en juist daarom is het handig om onderstaande tips mee te nemen wanneer je vakantie bijna voorbij is.

Delen:

Opstarten na je vakantie_ Zo doe je dat!

Tip 1 | Niet direct starten na de terugreis

Ben je op vakantie geweest? Heb je net een verre reis gehad? Gun jezelf dan een aantal dagen thuis om bij te komen en alle privézaken op orde te maken. Reizen is vermoeiend dus gun jezelf rust. In deze tijd gaan aanzienlijk minder mensen buiten Nederland op vakantie. Ook dan geldt eerst een dag bijkomen, privézaken op orde en dan pas aan de slag.

Tip 2 | Gun jezelf opstarttijd

Veel mensen moeten even wennen, even acclimatiseren. Volslagen normaal gedrag. Gun jezelf dan ook tijd en ruimte tijdens je eerste werkdag. Zorg dus dat je agenda op dag 1 leeg is, of gevuld met eenvoudige afspraken. Je zult gedurende de dag merken dat je productiviteit zelfs veel hoger komt te liggen, dan wanneer je direct volop aan de bak wilt gaan. En je energielevel is sterk bepalend voor je productiviteit.

Tip 3 | Start met eenvoudige taken

Plan na je vakantie vooral taken die eenvoudig zijn en gemakkelijk zijn af te handelen. Voor de vakantie zit je nog volop in het werk en het komt regelmatig voor dat mensen in diezelfde flow blijven denken met het plannen van taken na de vakantie. Hou het simpel en bedenk voor je vakantie al dat je in een andere modus opstart!

Tip 4 | Pak direct je gezonde levensritme weer op

Tijdens de vakantie bewegen we minder, eten en drinken we vaak meer en anders en dat hoort natuurlijk bij vakantie. Pak zodra je thuis bent direct je oude ritme weer op. Iets vroeger opstaan, gezond eten, minder alcohol en meer bewegen! Dit geeft een nieuwe energie.

Tip 5 | Maak taken van je leuke ideeën

Op vakantie komen vaak andere gedachten op gang. Stel je hebt een leuk idee of je bedenkt iets op vakantie dat je energie geeft. Schrijf het direct op, of maak taken aan na je vakantie zodat de ideeën niet in je hoofd blijven zitten maar daadwerkelijk een plek krijgen.

Tip 6 | Goede voornemens? Pas ze eens toe

Wil je meer tijd doorbrengen met je gezin? Meer sporten? Je werk anders indelen? Vaker genieten? Die ene taalcursus doen? Maak eens een paar van die voornemens concreet.

“Tijdens mijn eigen vakantie vorig jaar bedacht ik me dat het erg mooi zou zijn om een vaarbewijs te hebben zodat we tijdens de vakantie eens een boot konden huren. Direct na de vakantie de cursus aangevraagd en nu in het bezit van een vaarbewijs. Geeft erg mooie energie”

Tip 7 | Denk niet te veel vooruit

Onze hersenen willen vaak vooruitdenken. Hoe vaak vragen we ons op vakantie af waar we volgend jaar naartoe gaan? Genieten in het hier en nu is best lastig, maar geeft een heerlijk gevoel.

Vakantie is een hele mooie bijzaak. Niet meer en niet minder. Verlang je na een week werken nog steeds terug naar die vakantie en ben je alweer bezig met de volgende? Dan is het wellicht tijd om eens naar je werk te kijken en of dit nog voldoende energie oplevert.

Als laatste is het wellicht goed om je af te vragen of je de vakantie nodig hebt om bij te tanken of gewoon om even in een ander ritme te komen? Wanneer je snakt naar de laatste werkdag en je de vakantie echt nodig hebt omdat je energie gewoon op is, probeer dan structureel anders naar je werk en werkbalans te kijken. In 3 weken bijtanken lukt namelijk niet, of slechts tijdelijk. Wanneer de omstandigheden niet veranderen zal de vermoeidheid snel weer toeslaan. Herken je dit? Ga dan structureel aan de slag!

Heb je vragen of opmerkingen? Mail gerust naar martin.van.limbeek@heteffectievewerken.nl of kijk op www.heteffectievewerken.nl voor meer tips!

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven