Nederlandse orde van advocaten start pilot vertrouwensadvocaat

Advocaten die te maken krijgen met ondermijnende criminaliteit of ander gevallen waarin ze vrezen voor het verlies van hun onafhankelijkheid, kunnen het komende half jaar bellen met een door de Nederlandse Orde van Advocaten aangestelde vertrouwensadvocaat.

Delen:

foto: Depositphotos

Een cliënt die een advocaat vraagt een groot geldbedrag in zijn kluis te bewaren, of die 10.000 euro overmaakt zodat de advocaat wat extra tijd aan zijn zaak kan besteden. Als een advocaat twijfelt wat hij met dit soort gevallen aan moet, kan hij bij de vertrouwensadvocaat terecht.

Onder druk

Vanuit de ondermijnende criminaliteit wordt steeds meer druk uitgeoefend op de ‘legale’ bovenwereld. Met deze vermenging ontstaat het risico op ondermijning en kan de onafhankelijkheid van advocaten die hierbij betrokken dreigen te worden, onder druk komen te staan. Om hen een luisterend oor te bieden is de NOvA een pilot van een half jaar begonnen.

Psychosociale ondersteuning

Het team van vertrouwensadvocaten bestaat uit vijf ervaren advocaten die telefonisch of per e-mail bereikbaar zijn. Ze hebben een opleiding psychosociale ondersteuning gevolgd, en behalve luisteren kunnen ze meedenken over mogelijke vervolgstappen en praktische tips geven.  De vertrouwensadvocaten opereren onafhankelijk van de NOvA en de lokale orden, zodat advocaten die bellen de absolute zekerheid hebben dat anderen niet op de hoogte worden gesteld van de gesprekken die ze voeren.
Het team van vertrouwensadvocaten bestaat uit Janneke Gerbers, Noa de Leon, Maarten Meulemeesters, Geertjan van Oosten en Charles van der Voort. Gerbers is gespecialiseerd in het internationaal verbintenissenrecht, de andere vier in het strafrecht.

Taskforce Bescherming

De Taskforce Bescherming tegen ondermijning van de NOvA heeft eerder al verschillende andere initiatieven gelanceerd om de veiligheid van advocaten te vergroten. Zo zijn er weerbaarheidstrainingen (Mr. woonde twee jaar geleden zo’n training bij), een noodnummer en een noodknop voor bedreigde advocaten en kunnen advocaten een objectscan van hun kantoor laten doen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven