Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom bent u overgestapt?
Dank u wel! Ik wilde weer werken in een team, de professionele en prettige omgang met elkaar, het sparren en de humor. Als wetenschapper, advocaat en docent ben ik geïnteresseerd in het snijvlak tussen bestuursrecht en strafrecht en dat past heel goed in de praktijk van Van Ardenne & Crince le Roy Advocaten. We adviseren nu met zijn dertienen cliënten en staan hen bij in snijvlakzaken: zaken waar verschillende rechtsgebieden meteen moeten worden gecombineerd. Mijn specialisme van het boeterecht past niet alleen goed bij de economisch en financieel-strafrechtelijke praktijk op kantoor, maar ook bij de op overheden en ondernemingen gerichte bestuursrechtpraktijk. Die is breder dan alleen het omgevingsrecht, burgemeestersbevoegdheden of het gemeentelijk bestuursrecht. Wij hebben elkaar gevonden in de ervaring en kennis die we ieder van ons afzonderlijk in onze uiteenlopende carrières tot nu toe hebben opgebouwd en onze voor cliënten toegankelijke focus op kwaliteit en oplossing. Ik verwacht veel van deze samenwerking bij mijn praktijk op het terrein van het economisch en financieel bestuursrecht en regulation. Mijn kennis en ervaring in het Europees bestuursrecht vult dit nog eens prachtig aan.
U was tien jaar geleden Mr. van de week bij ons en we hebben veel van u gelezen via onze Kennispartner CPO. Wat zullen we verder allemaal nog van u gaan horen?
De combinatie van praktijk en wetenschap blijft me trekken. Mijn werk als advocaat wordt leuker en kwalitatief beter als ik kan blijven nadenken en schrijven over de onderwerpen die mij boeien. Dat spreekt ook mijn cliënten aan. Ik blijf niet alleen over Nederlands, Europees, Internationaal en rechtsvergelijkend bestuursrecht schrijven, adviseren en procederen, maar daarbinnen toch zeker ook over toezicht en regulation, handhaving, boeterecht en het economisch en financieel bestuursrecht. Korte columns en blogs zullen van me blijven verschijnen. En die kunnen voortkomen uit mijn werk als advocaat, volger van het nieuws, als docent, als wetenschapper of gewoon als geïnteresseerde burger. Wie weet schrijf ik wel ooit een roman.
In 2011 had u een heel rijtje hoogtepunten uit uw juridische carrière voor ons. Wat kunt u daar nu aan toevoegen?
Inmiddels is het rijtje inderdaad nog wat langer geworden: naast een mooie lijst interessante voltooide projecten als juridisch bestuursadviseur en advocaat bij de gemeente Den Haag, mijn oratie als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, de oprichting van mijn eigen advocatenkantoor Resolución, mijn band met Tilburg University als visiting professor Global Administrative Law and Comparative Administrative Law en mijn recente benoeming als adjunct professor aan het College of Law aan de American University in Washington D.C.. Bijzondere vermelding verdient ook de VAR-commissie Europeanisering en de commissie Manning (die in opdracht van de Algemene Raad van de NOVA de Wet toezicht en positie advocatuur evalueerde).
U bent naast advocaat dus adjunct professor in Washington D.C. en u bent senior-lecturer aan Tilburg University. Valt dat allemaal wel te combineren?
Ik ben er nog lang niet aan toe om het rustiger aan te doen. Ik houd er nu eenmaal van om nieuwe uitdagingen aan te blijven gaan. Dat houdt mij scherp.
En tot slot: tien jaar geleden lukte het ons niet om van u een naam te krijgen met wie u een gevangeniscel zou willen delen. We doen een nieuwe poging.
Gelet op de huidige ervaring met maandenlang op diverse locaties in de wereld heel veel en lange dagen thuiswerken: met mijn echtgenote. Zij was in het interview van tien jaar geleden de vriendin die ik het gevang niet aan wilde doen. En dat is nog steeds zo.