Oud houten balkon renoveren, mag dat zomaar?

Wie in het bezit is van een pand met oud houtwerk aan balkon of balustrade van een veranda, doet er verstandig om altijd na te vragen bij de betreffende gemeente of er een vergunning nodig is voor de renovatie. Vaak vallen oude stadspanden (juist met houten balkon, veranda of loggia) onder het beschermd stadsgezicht. Vanzelfsprekend mogen woningen/ panden vallend onder het beschermd stadsgezicht gerenoveerd worden, maar er bestaan beperkingen. Het aanzicht mag bijvoorbeeld niet veranderd worden. Wat zijn de aandachtspunten kortom?

Delen:

Specialist in de hand nemen

Neem voor de balkonrenovatie een balkon herstelbedrijf in de arm. Zij zijn vaak uitstekend bekend met de lokale wetgeving en kunnen zelfs de benodigde vergunningen voor de klant aanvragen. Het herstellen van houten balkons vergt maatwerk en een nauwkeurig plan van aanpak. Het is lang niet altijd nodig dat het hele balkon vervangen wordt; meestal blijven de draagbalken staan, tenzij het balkon in dusdanige slechte staat verkeerd dat sloopwerkzaamheden nodig blijken. Voor het aanpassen van de draagbalken is doorgaans een vergunning vereist.

Renoveren binnen beschermd stadsgezicht

Binnen het beschermd stadsgezicht is het nodig dat het houten balkon naar de originele staat wordt hersteld; dit geldt voor zowel de constructie en de afwerking als verfkleur (tot aan gebruikte verf in bepaalde gevallen). Nu zullen balkon herstelbedrijven meestal hardhout gebruiken voor de renovatie van het balkon; anders dan het origineel. Ook kunnen er binnen het stadsgezicht niet zomaar permanente afwijkingen worden uitgevoerd aan het origineel. Loszittende zaken, of demonteerbare onderdelen, zoals de balkon bar kunnen dan weer wel in bepaalde gevallen. Meer informatie over vergunningen kan worden opgevraagd bij het gemeentelijke bouwloket.

VvE

Wie in een appartement woont krijgt te maken met een (al dan niet slapende) VvE; de Vereniging van Eigenaren. Renovatiewerkzaamheden aan de buitenzijde van het complex worden meestal collectief uitgevoerd in opdracht van de VvE. Het is dus altijd aan te raden om eerst met de VvE contact op te nemen, of het plan voor een balkonrenovatie als agendapunt te laten opnemen voor de jaarlijkse VvE vergadering, voordat er op eigen gelegenheid een besluit wordt genomen over renovatiewerkzaamheden. Let wel: de aanvraag voor de renovatiewerkzaamheden verloopt via de gemeente die een omgevingsvergunning afgeeft; dit staat los van het overleg met de VvE. Vaak zijn er bij renovatiewerkzaamheden van beiden toestemming nodig.

Inactieve VvE?

Wordt er geen jaarlijkse Algemene Leden Vergadering (de ALV) gehouden door de VvE? Dan kunnen we spreken over een inactieve VvE. Voor de bewoners kan dit nadelig aanpakken, want goed periodiek onderhoud blijft achter, de VvE kas wordt niet goed aangevuld en belangrijke besluiten blijven achterwege. Probeer als bewoners gezamenlijk een puntenlijst en verbeterpunten op te stellen in dat geval. Geef de huidige VvE de kans deze verbeterpunten op te pakken en door te voeren. Zodra de VvE echter geen wezenlijke veranderingen doorvoert, dan kan het in uiterste gevallen nodig zijn om de zaak voor de rechter te brengen. Iets wat je liever niet wilt, maar wat soms noodzakelijk is.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven