Overstap van de week: mr. Hein Tonnaer

Delen:

Hein TonnaerOverstap van de week is mr. Hein Tonnaer, advocaat bij internationaal advocatenkantoor Clifford Chance. Hij is gespecialiseerd in assetfinancieringen (met name vliegtuigfinancieringen en leasing) en projectfinancieringen in duurzame energie. Tonnaer werkte van 2001 tot en met 2007 bij Clifford Chance, ging daarna naar VolkerWessels, Evelop (onderdeel van Econcern) en Eneco Wind, om vervolgens terug te keren naar Clifford Chance.

Na een paar uitstapjes bent u weer terug bij Clifford Chance. Is het nergens zo leuk als bij Clifford Chance?

Het voelt zeker goed om terug te zijn! Maar ik heb overal een bijzondere en leerzame tijd gehad en heb geen enkele spijt van de “uitstapjes”. Ik was na zes jaar oprecht van mening dat er meer was dan de advocatuur en zocht verbreding en verdieping in het bedrijfsleven. De treasuryafdeling van VolkerWessels was een goede plek om te ervaren hoe de financieringssdocumenten in praktijk werkten.

De overstap naar Evelop was een grote achtbaan. Het sprookje duurde niet lang en ik kreeg daar wel de deksel op mijn neus door het faillissement. Niet leuk, wel leerzaam. Voor het bedrijf en de mensen was het een drama. In termen van ervaring in energieprojecten was het super. Ik mocht mij in acht maanden tijd met zowel de afronding van een project voor Bonaire als een groot offshore windpark van Belwind intensief bemoeien. Dat zijn trajecten waar mensen normaal gesproken jarenlang mee bezig zijn.

Eneco Wind nam de boedel over maar uiteindelijk heb ik door terug te keren naar Clifford Chance gekozen voor meer dynamiek en betrokkenheid bij de eindfase van projecten. Als advocaat heb je het grote voordeel dat je bij meerdere projecten en transacties betrokken bent, terwijl bedrijven maar eens in de zoveel tijd in die mate actief zijn.

Is het weer helemaal zoals in 2007, bij Clifford Chance? En hoe is dat?

Het voelt helemaal goed. Het helpt uiteraard dat er nog wel veel dezelfde gezichten zijn, wat mijn terugkeer alleen maar leuker maakt.

U hebt nog een tijdje als bedrijfsjurist gewerkt. Wat is leuker: bedrijfsjurist of advocaat?

Ik heb zelfs nog in 2010 als zzp’er een projectfinanciering voor CO2-transport begeleid! De clichés zijn waar: de bedrijfsjurist heeft een link met de commercie en een breder speelveld. Dus meer (intern) overleg en interdisciplinair werken. De bedrijfsjurist is wel vanaf het begin betrokken bij een proces. De advocaat is een specialist en wordt pas ingeschakeld als projecten een bepaalde fase hebben bereikt waar extra specialisatie/kennis vereist is. Die moet dus extra zijn best doen om zich in de cliënt in te leven maar is wel betrokken bij de eindfase van een project. Beiden kunnen niet zonder elkaar. Uiteindelijk vind ik de rol van advocaat leuker.

Wat is de belangrijkste les die u de afgelopen jaren geleerd hebt?

Ik heb er meerdere geleerd maar als ik moet kiezen: wees bewust van de plek die je inneemt in een proces en onderschat nooit andere agenda’s.

Wanneer gaat u weer een kijkje in de keukens van andere kantoren nemen?

Ha ha, gezien mijn recente verleden zeg ik natuurlijk nooit “nooit”! Ik voel mij erg thuis bij Clifford Chance en zij bieden mij een kans om de asset-financepraktijk en duurzame-energieprojecten op te pakken en uit te bouwen. Een kans en een uitdaging die je maar zelden krijgt. Ik blijf dus!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven