Overstap van de week: mr. Jan-Willem Wiertsema

Delen:

Jan-Willem Wiertsema - VanDoorneOverstap van de week is mr. Jan-Willem Wiertsema. Wiertsema is 1 november 2010 overgestapt als zelfstandig notaris naar de vastgoedpraktijk van Van Doorne. Hij beseft dat de tijd van laaghangend fruit definitief voorbij is.

Als zelfstandig notaris naar een groot kantoor: Van Doorne. Waarom deze stap?

Ik miste het rumoer om me heen wel. Juristerij is echt een teamsport. Als eenpitter is het lastig om de ontwikkelingen op de verschillende vakgebieden bij te houden. En het is gewoon leuker om in een groter verband te werken.

Wat is de belangrijkste les die u in uw eigen praktijk hebt geleerd?

Dat je een fundamentele keuze moet maken tussen een algemene (particuliere) praktijk en een praktijk die meer gericht is op het bedienen van grotere cliënten. Deze markten vereisen niet alleen een andere benadering maar ook andere kennis en verschillende investeringen in IT. De markt is efficiënt en dwingt tot die keuze, de tijden van het laaghangend fruit zijn definitief voorbij.

Hoe redt een notaris in deze barre tijden het nog?

Ik denk dat er maar twee goede antwoorden op deze vraag zijn: je redt het door schaalvergroting of door specialisatie. Als een kantoor voor schaalvergroting kiest, zal IT een steeds belangrijker succesfactor worden. Het notariaat heeft immers op veel terreinen te maken met deflatie waarbij de opbrengsten helaas harder dalen dan de kosten. Deze trend zal zich, denk ik, nog wel even doorzetten.

En, knerpt het grind wel fijn op de oprit van Van Doorne?

Nou, de klanten komen niet meer vanzelf, hoor. Maar door het type praktijk en de samenstelling van het kantoor zijn wij een interessante partij om zaken mee te doen. De klanten die bij ons de oprit opkomen, vinden bij ons een mooie balans tussen de adviespraktijk, de procespraktijk en de transactiepraktijk. En die balans zien ze terug tussen de verschillende vakgebieden.

Is het verschil met Boekel de Neree, waar u eerder gewerkt hebt, groot?

Het leuke is dat elk kantoor zijn eigen dynamiek heeft. Boekel de Neree heeft de laatste jaren een grotere focus op het ondernemingsrecht gekregen terwijl dit een praktijkgebied is dat van oudsher bij Van Doorne sterk is vertegenwoordigd. Van Doorne heeft een hoogwaardige vastgoedpraktijk en wil deze verder uitbouwen. Mijn overstap sluit hier prima bij aan!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven