Overstap van de week: Hein Hobbelen

Delen:

Hein Hobbelen

Overstap van de week Hein Hobbelen. Hobbelen is door Bird & Bird benoemd als partner. Hij is een specialist op het gebied van mededingingsrecht, communicatierecht en handelsrecht en gaat zijn tijd verdelen tussen de Brusselse en Haagse vestiging van Bird & Bird. Hiervoor was hij werkzaam bij Freshfields en Stibbe.

Waarom deze overstap?
Ik heb er goed over nagedacht – ik heb met veel plezier gewerkt bij Freshfields. Ik heb destijds nog, heel spannend, de Amsterdamse vestiging mee opgezet en vele jaren in internationale telecom-, kartel-, fusie- en staatssteunzaken in Brussel en internationaal kunnen werken. Maar het werd tijd voor een nieuwe uitdaging. Een internationaal opererend kantoor vond ik belangrijk gezien mijn achtergrond en in Brussel bood Bird & Bird mij de mogelijkheid de internationale mededingings, media/communicatie – en handelspraktijk als partner mee uit te bouwen samen met de vier huidige mededingingspartners en het overige internationale en Belgische team. Bovendien is mijn jarenlange Brusselse ervaring een mooie aanvulling voor het bestaande dynamische team in Den Haag. We kunnen in Nederland cliënten nu nog betere service verlenen.

En waarom zou ik niet ook een persoonlijke achtergrond meegeven? Nu mijn kinderen wat ouder zijn leek het me leuk ook weer wat actiever te worden in Nederland, samen met het Haagse team. Mijn Belgische echtgenote, ook juriste, werd een aantal jaren geleden een baan aangeboden als general counsel in Brussel en reist zeer veel dus we hebben de opvoeding van onze kinderen op jonge leeftijd samen als drukke ‘juristenouders’ vorm moeten geven. Een dual-based positie als advocaat in Brussel en Den Haag vinden mijn echtgenote en ik nu ook thuis weer haalbaar, we hebben er samen veel over gepraat natuurlijk.

Wat gaat Freshfields van uw vertrek missen en wat zal Bird & Bird van uw komst merken?
Ik ga een aantal Freshfields collega’s waar ik veel mee heb samengewerkt natuurlijk missen en ik hoop ook andersom. Maar al na mijn eerste maand bij Bird & Bird kan ik zeggen dat ik hier echt in een warm bad ben beland. Iedereen is behulpzaam, enorm gedreven en technologie zit hier in de genen van elke advocaat – heel mooi te zien. En ik hoop natuurlijk dat de ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, en het internationale netwerk dat ik heb opgebouwd, bijdragen aan de ambities en ontwikkelingen van Bird & Bird in zowel Brussel, Nederland en globaal. Wij kunnen nu onze cliënten internationaal nog beter adviseren in mededingings-, communicatie – en handelszaken.

U vertoeft al heel wat jaartjes in het Belgische. Is het werken in België anders dan in Nederland?
Hoogstaande kwaliteit leveren en correct omgaan met cliënten, toezichthouders en collega’s zijn kernwaarden in de advocatuur of je nu in Nederland of daarbuiten werkt. Vergeet ook niet dat de Europese Commissie direct toezicht houdt op Nederlandse bedrijven, Brussel wordt de facto beschouwd als de hoofdstad van de Europese Unie waar Nederland sinds decennia lid van is. Er wonen hier duizenden Nederlanders, ik ben een van de medeoprichters van het Holland House in Brussel  en als Brabander zijn vele vrienden en familie niet verder van me verwijderd dan wanneer ik in de Randstad zou wonen – de band met Nederland is altijd sterk gebleven.

Maar natuurlijk heeft ieder land zijn eigen gebruiken en gewoontes. Dat maakt het werken in een internationale omgeving boeiend. In Brussel heb ik lang in een dergelijke omgeving gewerkt en dat is inderdaad op een aantal terreinen ‘anders’. Onze befaamde directheid bijvoorbeeld is iets waar je echt voorzichtiger mee moet omgaan als je in een gezelschap met Duitsers, Britten en Belgen verkeert.  Ook moet je echt rekening houden met de verschillen in opleidingen van advocaten in de lidstaten van de Europese Unie. En ik hoor het u denken – vaak word ik inderdaad gevraagd of de lunches echt zo anders zijn. Dat is soms zeker zo maar ik zal u verklappen dat in Brussel ook vaak broodjes kaas worden gegeten – misschien is alleen het glas (karne)melk erbij voor sommigen toch een stap te ver…

Welke zaak is u tot nu toe het meeste bijgebleven?
Dat is altijd een lastige vraag. Bijna elke zaak heeft een component waardoor deze mij bij is gebleven. Dat kan zijn in het proces, in de inhoud of door de mensen waarmee je aan zo’n zaak werkt. Maar de meneer in paniek die ooit bij een inval door een mededingingstoezichthouder allerlei documenten het raam uit gooide is me altijd wel bijgebleven. Ze kwamen voor de neus van de toezichthoudende ambtenaren terecht. Later bleek dat de documenten absoluut niet schadelijk waren. Ik gebruik het voorbeeld van meer dan tien jaar geleden soms nog in interne en externe trainingen bijvoorbeeld om aan te geven dat je als advocaat in dit soort extreme situaties bij cliënten niet alleen jurist maar ook psycholoog en ‘medemens’ moet zijn.

Is er een zaak die u nog niet tegen bent gekomen maar in uw nieuwe kantoor wel hoopt te mogen doen?
Het voordeel van mijn aanwezigheid in zowel Brussel als Nederland voor onze cliënten is dat wij nu nog beter en dichter tegen de Commissie en de toezichthouders in Nederland en België aanzitten en een echte brug kunnen slaan. Vooral ook voor onze cliënten in sterk gereguleerde sectoren zoals media-, IT- en communicatie is dit en het grote internationale netwerk van Bird & Bird bijzonder waardevol. Ik ben onder de indruk van het netwerk van Bird & Bird met kantoren in de Londense city, Duitsland en op zeer vele andere plaatsen in Europa en de rest van de wereld. Ik heb de vorige week nog een nieuwe cliënt kunnen aanbrengen, een internationaal opererende tech start-up, die juist ook door deze combinatie werd aangetrokken. Tot nu toe verloopt alles dus exact zoals we het ons hadden voorgesteld.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven