Pels Rijcken stelt raad van commissarissen in

Hoogleraar corporate governance Mijntje Lückerath-Rovers is door Pels Rijcken per 1 juli benoemd tot voorzitter van de raad van commissarissen.

Delen:

Depositphotos_59931373_S-c14a0a6b
beeld: Depositphotos

Het instellen van de raad van commissarissen maakt deel uit van serie verbetermaatregelen die oud-minister van Justitie Grapperhaus afgelopen najaar al aankondigde. Deze maatregelen vloeiden voort uit het fraudeschandaal bij Pels Rijcken, waarbij oud-bestuursvoorzitter en notaris Frank Oranje voor zeker elf miljoen verduisterde.

Blik van buiten

De RvC is bedoeld om “met een blik van buiten een klankbord te zijn voor het bestuur, tegenspraak te bieden en gevraagd en ongevraagd advies te geven”, zo valt op de site van Pels Rijcken te lezen. De RvC gaat toezicht houden op het beleid van het bestuur, de realisatie van de strategische doelstellingen en de wijze waarop het bestuur het beleid uitvoert. Ook ziet de RvC toe op de effectiviteit van de interne risicobeheersings- en controlesystemen, de integriteit en kwaliteit van de financiële verslaggeving en het informatiebeveiligingsbeleid.

Verheugd

Lückerath-Rovers is hoogleraar Corporate Governance aan de Tilburg University, TIAS School for Business and Society en is lid van de RvC van NRC Media, Diergaarde Blijdorp en het Erasmus MC. Eerder maakte zij deel uit van de Visitatiecommissie Kwaliteit van Rechtspraak (in opdracht van de Raad voor de rechtspraak). De RvC van Pels Rijcken zal nog worden uitgebreid met twee andere leden.

Bestuursvoorzitter Sandra van Heukelom-Verhage van Pels Rijcken toont zich verheugd over komst van de RvC: “Met het instellen van een RvC met een voorzitter van buiten de advocatuur halen we de blik van buiten naar binnen. De kritische en opbouwende blik van Mijntje Lückerath-Rovers gaat ons bovendien helpen de organisatie verdergaand te professionaliseren.”

Notariaat afgestoten

Het instellen van de RvC maakt deel uit van een breder pakket van maatregelen op het gebied van de governance van Pels Rijcken. Recent werd Yolanda Paulissen benoemd als extern bestuurder en Emmeline van Heukelem als directeur Risk en Compliance.
Ook besloot het kantoor het notariaat af te stoten; 1 juli is dat daadwerkelijk gebeurd. Daarover meldt het kantoor: “Het afscheid van ons notariaat vormt de afsluiting van een ingrijpende periode nadat de door Frank Oranje gepleegde fraude aan het licht kwam. In de eerste plaats voor de tot voor kort bij Pels Rijcken werkzame notarissen en de notariële medewerkers, maar ook voor het hele kantoor.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven