Pels Rijcken stoot notariaat af

Advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken stopt met het notariaat en gaat zich volledig richten op de advocatuur. Ook komt er een raad van commissarissen waarin alleen externe toezichthouders zitting krijgen. Dat maakte het kantoor woensdagmiddag bekend. Daarnaast worden risk- en compliancewerkzaamheden ondergebracht bij een aparte afdeling.

Delen:

Foto: Depositphotos

Directe aanleiding voor deze drastische beslissing is de grootschalige fraude die in september 2020 aan het licht is gekomen, zo schrijft Pels Rijcken, het kantoor van de landsadvocaat, op zijn website. In deze fraudezaak had oud-bestuursvoorzitter Frank Oranje als notaris ongemerkt vanuit stichtingen via ‘derdengeldenrekeningen’ miljoenen naar privérekeningen weggesluisd en verduisterd.

Geen alarmbellen

“De fraude werd weliswaar gepleegd door één notaris zonder dat daar andere kantoorgenoten bij betrokken waren, maar het is een feit dat er ruim achttien jaar kon worden gefraudeerd en er geen alarmbellen zijn afgegaan bij ons kantoor”, aldus Pels Rijcken in zijn toelichting op deze beslissing. Dat deze notaris ook bestuursvoorzitter was maakt de zaak volgens het kantoor “extra pijnlijk”.

Diepe sporen

De fraudezaak en ook de nasleep daarvan hebben diepe sporen getrokken, constateert het kantoor verder. Het pijnlijke proces heeft duidelijk gemaakt dat er ingrijpende maatregelen moeten worden genomen. Het kantoor was te veel gericht op het bieden van excellente dienstverlening en veel minder op aspecten als risk, compliance en een cultuur van tegenspraak, zo erkent bestuursvoorzitter Sandra van Heukelom-Verhage. Maar, zo belooft zij, Pels Rijcken zal deze crisis gebruiken om er beter uit te komen.

Afscheid notariaat

Een sinds deze zomer gemaakte analyse laat volgens het kantoor zien dat de kracht van Pels Rijcken bij de advocatuur ligt. Daarom is besloten afscheid te nemen van het notariaat en de “energie en inspanningen in te zetten voor het bieden van excellente advocatuurlijke dienstverlening, de verbeteringen in de interne kantoororganisatie en de versterking van de open kantoorcultuur”. Volgens de kantoorwebsite telt het kantoor van de landsadvocaat op dit moment twee notarissen die partner zijn, drie senior kandidaat-notarissen, zeven kandidaat-notarissen en een toegevoegd notaris counsel.

Raad van commissarissen

Binnenkort zal ook een raad van commissarissen worden ingesteld, die verantwoordelijk wordt voor de controle, het toezicht en de advisering binnen kantoor. Deze nog te werven commissarissen zullen ook een klankbordfunctie krijgen voor het bestuur. Verder brengt het kantoor risk- en compliancewerkzaamheden onder bij een aparte afdeling.

De volledige verklaring van Pels Rijcken lees je hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven