Financiële en risicodeskundige moeten deel gaan uitmaken van top Pels Rijcken

Minister Grapperhaus eist dat het kantoor van de landsadvocaat, Pels Rijcken, op meerdere fronten veranderingen en verbeteringen doorvoert om eventuele nieuwe malversaties te voorkomen. De top van het kantoor wordt opgetuigd met een risk, compliance en financial officer, en er komt een Raad van Commissarissen. Opmerkelijk: een van de adviseurs van de minister zei eerder tegen Mr. twijfels te hebben bij een compliance officer, die er nu toch komt.

Delen:

Financiële en risicodeskundige moeten deel gaan uitmaken van top Pels Rijcken - Mr. online
Het kantoor van Pels Rijcken in Den Haag (foto: Chris van Houts)

Naar aanleiding van het gesjoemel door voormalig bestuursvoorzitter Frank Oranje, de inmiddels overleden notaris van Pels Rijcken, heeft minister Grapperhaus twee externe deskundigen om onafhankelijk advies gevraagd over welke eisen en verantwoordingsverplichtingen de Staat als cliënt kan stellen aan de landsadvocaat. De adviezen van Tom Ottervanger (emeritus hoogleraar Europees recht en Nederlands mededingingsrecht en oud-advocaat) en Bob Hoogenboom (hoogleraar forensische bedrijfskunde aan Nyenrode) zijn inmiddels opgeleverd. Hun rapporten moeten leiden tot verbeteringen in de relatie tussen de Staat en landsadvocaat op de korte, middellange en lange termijn. De verbeteringen die door het kabinet worden doorgevoerd komen naast de maatregelen die Pels Rijcken zelf al heeft doorgevoerd.

Verbetermaatregelen

De minister wil, gezien de omvang van de malversaties, een serieuze aanpak door Pels Rijcken om herhaling te voorkomen en de dienstverlening voor de Staat veilig te stellen. Pels Rijcken heeft reeds een pakket aan verbetermaatregelen in gang gezet. Daarnaast stelt de minister als harde eis dat alle aan de benadeelden van de fraude de onttrokken gelden worden terugbetaald en volledig medewerking wordt verleend aan onderzoeken van de diverse toezichthouders – ook het strafrechtelijk onderzoek van het OM.

Relatie met de staat

De adviezen van de twee externe deskundigen beschrijven de relatie tussen Staat en landsadvocaat en geven ook aan tot welke kwetsbaarheden dat voor de Staat kan leiden. Grapperhaus wil de adviezen overnemen. Daarin is er een onderscheid gemaakt tussen verbeteringen die op de korte termijn kunnen worden doorgevoerd, verbeteringen voor de middellange termijn en verbeteringen waarvoor nader advies nodig is.

Auditverplichting

Op de korte termijn worden nadere eisen gesteld aan de overeenkomst tussen de Staat en de landsadvocaat om risico’s te verkleinen. Er zal bijvoorbeeld een auditverplichting in het contract worden opgenomen en een ervaren ‘Risk & Compliance Officer’, ‘Security Officer’ en ‘Financial Officer’ gaan deel uitmaken van het management team. Tevens wordt op korte termijn het overleg met de landsadvocaat anders ingericht om de communicatie met het kantoor te verbeteren.

Moreel kompas

In een interview (maart 2021) met Mr. liet hoogleraar Hoogenboom weten twijfels te hebben bij compliance officers. “Zo’n functie wordt nogal eens overruled omdat er commerciële belangen in het spel zijn. Het topmanagement kan zaken afschermen: hier hoef je niet meer naar te kijken, het is in orde. Hoe onafhankelijk zijn compliance officers binnen een kantoor? Hebben ze een moreel kompas, houden ze hun rug recht? Of worden ze onder druk gezet een andere kant op te kijken?”

Raad van commissarissen

Op de middellange termijn zal bij Pels Rijcken onder meer een onafhankelijke Raad van Commissarissen worden ingesteld. Voor de lange termijn is meer onderzoek en denkwerk nodig, gelet op de vele en diverse belangen van de Staat. Daarbij denkt het kabinet ook aan de benoeming van een commissie van deskundigen om het kabinet bij een of meer van deze vragen behulpzaam te zijn.

Minister Grapperhaus heeft de adviezen (met verbetermaatregelen) ‘met zijn appreciatie’ naar de Tweede Kamer gestuurd: advies Tom Ottervanger en advies Bob Hoogenboom.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven