Persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling: van taboe naar innovatie

Delen:

Radha ShantiprekashSoms is het verhelderend als je bepaalde uitdagingen kunt bespreken met een onafhankelijke partij, die de context van je werk begrijpt. De persoonlijke coaching van Consilia Advies maakt dit mogelijk. Voor organisaties is er teamcoaching, training, organisatieadvies en interim-management. Radha Shantiprekash, oprichter, neemt ruim twintig jaar ervaring in de juridische sector mee.

Wat is het doel?

Bijdragen aan ontwikkeling en vitaliteit van professionals en organisaties. Een omgeving die steeds sneller verandert, vraagt om mensen die in staat zijn hiermee om te gaan en beter nog: in staat zijn hierop te anticiperen. Door tijd te besteden aan ontwikkelen, hou je jezelf en de organisatie in beweging. Dat een op de acht werknemers burn-out klachten heeft, komt onder meer door werkstress en, bij jongere mensen, door keuzestress. Privé-factoren kunnen leiden tot overspanning. Preventie en anders leren omgaan met stresssituaties voorkomt demotivatie of uitval. Effectieve communicatie, de leiderschapsstijl en goed om kunnen gaan met generatieverschillen maken het grote verschil.

Wat is uw achtergrond?

Tot vorig jaar was ik werkzaam als hoofd Juridische Zaken en lid van een managementteam. Eerder als bedrijfsjurist. Ik ben opgeleid en ervaren op gebied van verandermanagement, strategisch HRM en organisatieontwikkeling. Sinds 2007 ben ik professioneel coach, ik werk volgens de solution focused methode. Mijn inzichten en vaardigheden als mediator zet ik in als conflictcoach. Ik ben ruim tien jaar docent en trainer.

Een brede focus?

De rode draad is communicatie. Conflicthantering, draagvlak creëren, samenwerken en het realiseren van persoonlijke of organisatorische veranderingen verloopt over een andere laag dan vakinhoudelijke kennis overdragen. Overtuigingen en emoties spelen hierbij een grote rol. Omdat ik belangstelling heb in wat mensen beweegt, verdiepte ik mij daar op diverse manieren in.  

Hoe kijkt u naar ontwikkeling van de juridische sector?

Ik heb veel gewerkt met advieskantoren, projecten, overheden en bedrijven. Ik begrijp wat de uitdagingen zijn voor professionals en management. Mijn idee is dat zelfreflectie en veranderbereidheid van belang zijn om flexibel en effectief te blijven. De blik naar buiten blijven richten en jezelf, en daarmee ook dienstverlening, bij de tijd houden. Periodiek stilstaan bij strategie, visie en ambities. Digitaliseren en een betere werk-privébalans zijn aandachtspunten. Omdat kennisprofessionals worden opgeleid op vakkennis en analytische vaardigheden, ligt een rationele benadering vaak voor de hand. In de praktijk is natuurlijk meer nodig om waarde toe te voegen in samenwerking en dienstverlening. Klanten eisen ook meer. Dat is niet sectorspecifiek maar een maatschappelijke tendens.

Wat houdt de persoonlijke coaching in?  

Vertrouwelijke begeleiding waarbij ik spiegelend help om te reflecteren op jezelf en op situaties. Nieuw inzicht geeft energie voor een nieuwe aanpak. De gesprekken verlopen doelgericht en kunnen ook tijdens avonduren plaatsvinden. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld samenwerking, generatieverschillen, authenticiteit, een rationele benadering combineren met een intuïtieve, de werk-privé-balans, leiderschap. Ik ben gespecialiseerd in stressmanagement en begeleiding bij stressklachten, overspanning en burn-out.

Wat houdt teamontwikkeling in?

Dat een team zich ontwikkelt door beter gebruik te maken van kwaliteiten en te werken aan een gedeelde visie. Dat kan gaan over dynamiek, vaardigheden, strategie en doelen. Als teamcoach of facilitator begeleid ik sessies. Bijvoorbeeld als het team positionering en dienstverlening wil verbeteren. Een groep mensen maakt immers nog geen team. Als er onvoldoende vertrouwen of begrip is, raakt dit de sfeer en samenwerking. Vaak zijn er onduidelijkheden. Dit leidt tot demotivatie en onderprestatie.

Welke trainingen geeft u?

Mijn trainingen en presentaties zijn gericht op communicatie en klantgerichtheid. Ik breng naast kennis ook ervaring in als opdrachtgever van bijvoorbeeld advieskantoren en als dienstverlener binnen een organisatie. Voor advocatenkantoren bijvoorbeeld; ken uw cliënt. Verder managementtraining en workshops over bijvoorbeeld conflicthantering of stressmanagement. Het liefst maak ik maatwerk, zodat een organisatie zich gericht kan ontwikkelen.

Hoe draagt u bij aan organisatieverandering?

Een organisatie of afdeling is de som van de mensen. De cultuur speelt een grote rol bij veranderingen. Ik help met advies en begeleiding bij het creëren van een leercultuur met een open communicatie, waarin kwaliteiten beter benut worden. Dat staat ook centraal bij managementopdrachten. Beter samenwerken leidt tot een betere dienstverlening aan de klant. Waar nodig werk ik samen met ervaren partners. Bijvoorbeeld bij impact op de IT of bij een Lean-aanpak.  

Werkt u met bepaalde instrumenten?

Ja, bijvoorbeeld bij stress of burn-out werk ik met gevalideerde vragenlijsten. Dat maakt zichtbaar in welke fase iemand zich bevindt. Ik ben verder gecertificeerd om het Zweedse DISC-model toe te passen. Een bekende methode waarbij je in een kwartier online vragen beantwoordt. Ik koppel de resultaten persoonlijk terug, met een vertrouwelijk verslag erbij. Dit beschrijft doeltreffend je bewuste en onbewuste drijfveren en de gedragsstijlen die je meer of minder in je palet hebt. Als je eigen natuurlijk gedrag in de praktijk niet aan bod komt, laat een percentage zien welke aanpassing dit van je vergt. Ik kan een groepsprofiel maken voor teams. Verder kan ik DISC inzetten voor onderzoek naar beleving van het werkklimaat en klanttevredenheid.

Lees verder op www.consiliaadvies.nl of neem contact op met Radha Shantiprekash: contact@consiliaadvies.nl

logo-consilia

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven