PG Van der Burg blogt over onrust binnen OM

Delen:

Onrustig bij het Openbaar Ministerie
Beeld: Depositphotos

Het vertrek van hoofdofficier Charles Wiegant leidde tot zoveel onrust binnen het OM, dat hoogste baas Gerrit van der Burg zich genoodzaakt voelde daar in een blog op het eigen intranet op te reageren.

Op 1 november meldde het OM dat hoofdofficier van justitie Charles Wiegant van het parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM), had besloten zijn functie neer te leggen. Reden: spanningen in het managementteam, doordat Wiegant na zijn aantreden in een “dynamiek was terechtgekomen waarin hij niet naar vermogen had kunnen handelen”. Het College van procureurs-generaal liet in het persbericht hierover ook weten recent een klachtbrief te hebben ontvangen. Op de inhoud van de klacht ging het College niet in, wel liet het weten dat NRC te ver ging door Wiegant te beschuldigen. Volgens de krant zouden medewerkers van het CVOM al maandenlang klagen over autoritair gedrag, pesten, seksisme enen discriminatie door de hoofdofficier.

Uitgelekt

Het persbericht over Wiegant  leidde binnen het OM tot veel vragen, soms “heftige reacties” en tot kritiek op het College, zo schrijft Van der Burg in een blog op intranet. Omdat hij daar van baalt wilde hij de OM-medewerkers meer tekst en uitleg geven − zonder vooruit te lopen op de inhoudelijke behandeling van de klacht. De blog lekte uit via de media, en is nu op de site van het OM gezet.

Stijl van leidinggeven

Wiegant, vorig jaar september begonnen bij de CVOM, had de opdracht dit parket naar een “volgende ontwikkelfase” te brengen. De CVOM handelt parkeerboetes af en is met 500 medewerkers het grootste parket. “Over de aanpak en gevolgen is in het managementteam regelmatig gesproken met de intentie om op één lijn te komen. Dat is met vallen en opstaan gegaan”, aldus Van der Burg.
Afgelopen zomer trokken verschillende leidinggevenden bij het College aan de bel, er was volgens hen een onwerkbare verhouding ontstaan tussen dagelijks bestuur en de rest van het managementteam. Ook stelden ze de stijl van leidinggeven van de hoofdofficier aan de orde.

Klacht

PG Rinus Otte werd als portefeuillehouder bij de zaak betrokken, evenals een adviseur. Zij moest bekijken hoe het parket tot een betere en plezierige samenwerking zou kunnen komen. Het besluit van de parketleiding om deze adviseur daarna tijdelijk de rol van afdelingshoofd op zich te laten nemen, leidde tot zoveel onrust dat het werd teruggedraaid. Vervolgens diende een aantal leidinggeven half oktober een formele klacht in bij het College. Die klacht gaat, zo schrijft Van der Burg, over de manier van functioneren en omgangsvormen van de hoofdofficier, en tevens over de manier waarop het College heeft gereageerd op de geluiden over onrust binnen CVOM. Het College heeft een klachtencommissie aangesteld die de klacht in behandeling heeft. In deze commissie zitten geen OM’ers.

Een deel van de klacht richt zich “tegen een PG”, aldus Van der Burg. Er is geklaagd over de wijze waarop hij (naar verluidt gaat het om Otte) het Collegebesluit heeft verwoord tegenover medewerkers van de CVOM. Deze klacht is voor verdere afhandeling overgedragen aan het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Niet op de bank

Intussen neemt Jan Eland, hoofdofficier in Limburg, voorlopig de functie van hoofdofficier parket CVOM waar. En omdat het in de woorden van Van der Brug niet wenselijk is dat Wiegant op de bank zou komen te zitten’, is hem gevraagd om namens het OM kwartiermaker te worden voor het nieuwe landelijke multidisciplinaire interventieteam ondermijning dat na de moord op advocaat Derk Wiersum wordt opgericht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven